O rok a půl, konkrétně z devíti na sedm a půl roku vězení, snížil ve středu Vrchní soud v Praze trest šéfovi party kolotočářů z Karlovarska Jindřichu Schmiedovi st., který se ocitl před soudem kvůli surovému útoku na dnes čtyřiadvacetiletého muže v Sadově na Karlovarsku v říjnu 2014. Nižší trest si odpyká také Jaroslav Klein, kterému soudci z původních sedmi let vězení odebrali rovněž rok a půl.

U dalších dvou obžalovaných, Jindřicha Schmieda ml. a Miroslava Merty se tresty nezměnily, oba si odsedí šest let vězení. Deníku to řekl předseda senátu pražského vrchního soudu Jan Sváček.

Čtveřice byla žalovaná 
pro brutální útok na jednoho svého zaměstnance, který se odehrál 19. října 2014 kolem 16. hodiny.

Martin V. tehdy přijel ke Schmiedovi st. domů do Sadova. Ten mladého muže po hádce napadl dřevěnou holí. Když poškozený vyběhl ven, na dvoře ho pěstmi srazil k zemi Schmied ml. Poté ho s Kleinem a Mertou odtáhli do dílny, kde mu lepenkou znehybnili ruce a dál jej mlátili. „Poškozenému poté nohy svázali provazem a pověsili hlavou dolů. Pokračovali v útocích, i když křičel bolestí. Do hrudi ho střelili vzduchovkou," uvedla státní zástupkyně Václava Brýdová.

Po dvou kilometrech prosil o pomoc

Mladý muž visel hlavou dolů několik hodin. Zmláceného jej pak obžalovaní sundali, umyli, převlékli a odvedli do jedné z místností v domě, kde jej připoutali k topení. Klein střežil, aby neutekl, do místnosti mu nosil vodu a chléb a doprovázel jej na toaletu. Čtyřiadvacátého října se muži podařilo vyvléct se z pout a utéct. Těžce zraněný se asi po dvou kilometrech dostal na čerpací stanici u obce Nejda, kde požádal o pomoc obsluhu.

Otřesný zážitek si mladý muž bude pamatovat navždy. Po útoku má totiž potíže s chůzí. „Došlo u něj k obrně lýtkových nervů a lze předpokládat, že k jejich obnově už nedojde," uvedla plzeňská soudkyně Ivana Růžičková. U poškozeného se též rozvinula posttraumatická stresová porucha.

Při objasňování trestného činu vyplynulo na povrch, že Jindřich Schmied st. zaměstnával lidi načerno za almužnu nebo za jídlo a práci si vynucoval násilím. „Můžeme mluvit o novodobém otrokáři," podotkla soudkyně.