Poté, co byl Ngan Bui Tien zadržen, tam kriminalisté objevili více než pět kilogramů drogy. „Obžalovaný realizoval finální fázi výroby metamfetaminu," pronesla státní zástupkyně Věra Brázdová. K trestné činnosti podle jejích slov došlo v době od 26. do 30. října loňského roku v bytě v Sokolovské ulici. 30. října zakročili kriminalisté a Vietnamce zadrželi.

Jak na policii, tak před soudem cizinec vinu odmítl. V jednací síni řekl, že 30. října šel do onoho bytu na žádost svého krajana pouze uklidit a odnést si své věci, neboť tam nějaký čas předtím bydlel. V bytě byl i dva nebo tři dny předtím, a to šel prý kamarádovi nakoupit potraviny. V jednací síni však zaznělo i to, že ten samý známý jej požádal, aby koupil ještě aceton, který se používá k výrobě pervitinu. „Nevím, na co se používá, jenom jsem ho přinesl," kroutil hlavou před soudci. Ti mu ale neuvěřili, podle předsedy senátu Jana Špety měli dostatek důkazů k tomu, aby cizince poslali za mříže. Původně mu hrozilo až dvanáct let vězení. Byt sloužil podle záznamu z domovní prohlídky jako dokonalá varna pervitinu. Nechyběly plotýnkové vařiče, digitální váhy, teploměry a další pomůcky.

Mladý muž, který v Chebu chodil do deváté třídy a poté začal pracovat na tržnici, před soudem řekl, že v kritické době byl bez práce, předtím dělal v herně v Karlových Varech, kde si přišel na 14 tisíc měsíčně, v polovině září tam ale skončil. Podle svých slov žil poté z úspor.