Od dvanácti let měl problémy s policií. Do vězení se dostal už v osmnácti, kdy mu soud vyměřil dvacetiměsíční trest za loupež. Začátkem letošního roku putoval zpět za mříže. Tentokrát za krádeže. A teď si do svého bohatého kriminálního rejstříku může zapsat další trest. A hned šestiletý. O kom že je řeč? O dvacetiletém Jaroslavu Kosíkovi.

Krajský soud v Plzni jej včera poslal na šest let za mříže za to, že v červenci loňského roku měl pohlavně zneužívat osmiletou dceru svých známých. Ke všemu došlo v karlovarském bytě, který osmiletá dívka obývala se svými rodiči a dvouletou sestrou.

Podle spisu si měl Kosík nejprve pustit porno na počítači. „Po masturbaci pak přišel k dívce s tím, aby si pohrála s jeho údem. Dívka souhlasila. Obžalovaný jí slíbil, že jí něco koupí, když o tom nikomu neřekne,“ popsal první případ státní zástupce Jakub Kubias. To mu nestačilo a něco podobného opakoval i při procházce, na kterou se vydal s dívkou a jejím psem. Tentokrát si dovolil více a s dítětem chtěl souložit. To se mu ale po několika pokusech nepodařilo.

Kosík se před soudem hájil tím, že celá obžaloba je pouze vykonstruovaná fikce matky dítěte. Ona údajně měla být jeho milenka a poté, co se s ní Kosík chtěl rozejít, protože si našel přítelkyni, slíbila mu pomstu. „Bál jsem se jejího muže. Myslel jsem si, že mi něco udělá, až zjistí, že mám poměr s jeho ženou. Navíc děti mě nikdy nevzrušovaly. Nikdy jsem se sexem neměl problém,“ vypověděl v přípravném řízení Kosík. U soudu pak už mlčel.

„Soud obhajobu považuje za nedůvěryhodnou. Nevěří ani tvrzení, že měl se svědkyní poměr. Rovněž nepokládá za věrohodné, že by výpověď dítěte byla naučena,“ uvedl při odůvodňování rozsudku předseda senátu Přemysl Špicar. Dívka trpí lehkým mentálním postižením.

Podle znalců obžalovaný netrpí žádnou sexuální deviací. „Při jednání má agresivní sklony. Jeho pobyt na svobodě není pro společnost zvlášť nebezpečný, i když resocializace je podstatně snížena jeho trestní minulostí,“ vysvětlil soudce svůj verdikt, který Kosíka poslal do věznice s ostrahou.

Obžalovanému se ale verdikt soudu nelíbil. Na místě se proti němu odvolal. „Tvrdí, že nic neudělal, a proto se budeme snažit docílit jiného verdiktu,“ uvedla Kosíkova obhájkyně Eva Hanková.

Ve věci odvolání si ponechal lhůtu na rozmyšlenou také státní zástupce. „Ve výsledku se ale s rozsudkem ztotožňuji, proto to odvolání ještě zvážím,“ podotkl žalobce.