O mobilní telefony přišli dva mladíci, kteří se šli osvěžit do vod košuteckého jezírka v Plzni. Zatímco plavali, zloděj ukradl oba jejich mobilní telefony, a to i přesto, že si je mladíci schovali do bot. Tento způsob krádeže podle plzeňské policejní mluvčí Ivany Telekešové svědčí o tom, že zloději své potencionální oběti sledují už při příchodu na koupaliště a čekají na vhodnou příležitost.

„Pak počkají, až si lidé věci odloží, a záhy mají volné pole působnosti. Návštěvníkům koupališť proto doporučujeme, aby všechny cenné věci nechali pokud možno doma. Rozhodně by si s sebou k vodě neměli brát větší obnosy peněz, drahé šperky nebo hodinky či mobilní telefony. Když už přece jen mají s sebou nějaké cenné věci a jdou se koupat sami, je dobré požádat lidi, kteří leží poblíž, zda by mohli na věci dohlédnout,“ doporučila Telekešová.

Dodala, že zloděje, kteří kradou na koupalištích či kdekoli u vody, není jednoduché dopadnout. Strážcům zákona ale může pomoci popis pachatele.

„Proto by lidé měli mít oči otevřené a měli by sledovat, co se kolem nich děje,“ podotkla Telekešová.

Další chmatáci si vybrali opuštěný stan v kempu v Plzni-Bolevci. Zatímco si jeho obyvatelé užívali letních radovánek, zloději rozřízli látkovou stěnu stanu a odnesli si mobilní telefon a potraviny. Navíc se podívali i do auta, kde se jim zalíbilo oblečení. Cizinec tak přišel o věci za více než pět tisíc korun.

Lidé, kteří tráví volný čas na karlovarském koupališti Rolava, nemají šanci uložit si cenné věci do úschovy.

„Alespoň oficiálně tato služba na Rolavě nefunguje,“ uvedl Martin Zeman, jednatel společnosti KV City Centrum, která rolavské koupaliště spravuje.

Práci však zlodějům v této vyhledávané lokalitě ztrpčuje moderní bezpečnostní zařízení.

„K vodě nikdy nechodím sama,“ uvedla Karlovaračka Petra Novotná. „Všechny cenné věci máme u sebe a v hlídání se střídáme. Naštěstí jsem se na pláži ještě nikdy se zlodějem nesetkala,“ dodala.

Petra Petříková, Petr Kozohorský