Tečku za dvanáct let starou hospodářskou kauzou miliardového tunelu udělal včera Krajský soud v Plzni. Bývalé vedení akciové společnosti Válcovny trub Chomutov zprostil obžaloby pro poškozování věřitele.

Státní zástupce se na místě odvolal. Rozsudek ještě není pravomocný.

Petr Lukeš (53), Martin Pinl (44), Vladimíra Pugnerová (58), Ladislav Gerle (72), František Štěpán (63) a Jiří Slabyhoud (60) tak odešli bez trestu. Původně jim hrozilo osm let vězení.

Obžaloba vinila jmenované z toho, že majetek společnosti VT Chomutov (dříve VT Dioss Chomutov) a jejích tří dceřiných subjektů v hodnotě 1,7 miliardy korun převedli v roce 1997 na jinou firmu, a to Válcovny trub Chomutov se sídlem v Karlových Varech.

Mateřská firma zanikla a zanechala po sobě přes sto věřitelů.

O převodu majetku rozhodli členové představenstva Ladislav Gerle, Vladimíra Pugnerová a František Štěpán. Členové dozorčí rady Petr Lukeš, Jiří Slabyhoud a Martin Pinl už jej jen odkývali. Majetek totiž do nově vzniklé společnosti podle výpovědi prodali prostřednictvím směnek se splatností až třináct let, s úmyslem, že tyto směnky postupem času výdělkem nové firmy splatí.

Soud této verzi uvěřil. „Společnost byla předlužená. Oni v té chvíli měli dvě varianty. Buď poslat firmu hned do konkurzu, anebo založit nové společenství. Zvolili tu druhou. Nemohli předvídat, co se stane v roce 1999, v roce 2001 nebo v roce 2008. Museli okamžitě rozhodnout, co s tím,“ vysvětloval předseda senátu Jan Špeta s tím, že obžalovaní rozhodovali v dobré víře, a to zachovat v regionu výrobu a udržet tisíce pracovních míst.

Rozsudek si vyslechli jen Pinl, Štěpán, Slabyhoud a Gerle. Bývalý šéf karlovarské firmy Cimex Petr Lukeš žije dlouhodobě ve Spojených státech.

Bývalá ředitelka plzeňské IPB Vladimíra Pugnerová se k soudu nedostavila. Pinl a Slabyhoud se odvolání vzdali. Štěpán a Gerle odvolání ještě zváží.

„Rozsudek v zásadě odpovídá průběhu procesu, já jsem ovšem toho názoru, že ten hlavní skutek se nestal,“ vysvětloval Gerle svůj postoj. „Jsem rád, že tento rozsudek padl, i když to bylo po deseti letech, trvalo to velmi dlouho,“ nechal se slyšet Martin Pinl.

Případ nebyl pro soud jednoduchý. Obžaloba byla k soudu podána 31. března 2006. „Spis měl dvaatřicet tisíc stránek, studoval jsem jej tři čtvrtě roku,“ poznamenal soudce.