Loni kolem 10. ledna porodila ve svém bydlišti holčičku, jejíž tělo o dva měsíce později nalezl ve sklepě domu její manžel. Pitva, kterou kriminalisté provedli krátce po březnovém nálezu, potvrdila, že děvčátko bylo po narození živé.

Podle spisu dala žena po neznámo jak dlouhé době tělíčko do igelitky a tu nechala ve sklepě. „Dítě tam zanechala bez jakékoli pomoci. To tam v nezjištěnou dobu zemřelo,“ uvedl krajský státní zástupce Jiří Komorous.

Žena se k soudu nedostavila

Homolková, které hrozí až výjimečný doživotní trest, se k zahájení hlavního líčení nedostavila a poslala omluvný dopis. V tom vysvětlila, že situace je pro ni velice těžká a že od nálezu mrtvolky ve sklepě je stále v péči psychologa. „Rozpadlo se mi manželství, muž chodí domů jenom spát. Starám se o dva nezletilé syny,“ napsala žena, která ještě pečuje o starého strýce, jehož podle svých slov každé dvě hodiny krmí sondou a mění mu pleny.

I když předsedkyně senátu Ivana Růžičková svolila k zahájení procesu bez obžalované, podotkla, že vzhledem k závažnosti trestného činu se žena k soudu bude muset dostavit.

„Nevěděla jsem, že jsem těhotná“

Homolková poprvé vypovídala po březnovém zadržení policií.

„Vůbec jsem nevěděla, že jsem těhotná. Do listopadu jsem normálně měla menstruaci, pak jsem tomu nevěnovala pozornost. Mám totiž kolísavou váhu, třeba přiberu deset kilo, deset kilo shodím. V ten den jsem šla s bolestí břicha na záchod, sedla jsem si na mísu, pak ze mě vypadlo dítě. Pamatuji si nožičku, hlavička byla v odpadu. Myslela jsem, že dítě je mrtvé,“ vypověděla žena. Ta poté vzala igelitovou tašku, kam novorozeně dala. „Nedívala jsem se do tašky, jestli tam něco je. O porodu jsem nikomu neřekla.“

Provedená pitva však ukázala, že nemluvně bylo po porodu života schopné a událost se ani neseběhla tak, jak ji obžalovaná popsala. Na četné dotazy vyšetřovatelů, jako například proč byly u mrtvolky dva ručníky nebo čím žena oddělila pupeční šňůru, pak nejčastěji zaznělo jen ´Nevím´.

Neměla mateřské mléko

Žena své nevědomí o těhotenství opírá i o tvrzení, že ani neměla mateřské mléko, přičemž své dvě děti v minulosti kojila. Na předchozí těhotenství prý navíc přišla až ve třetím měsíci.

„Ti lidé se tady moc neprojevují, je to spíše uzavřená rodina, která se chová slušně… Celá událost Žluticemi ale hodně otřásla,“ sdělila Deníku žena ze sousedství, která si nepřála být jmenována.