Byl to zvláštní pohled. Uprostřed prosluněné soboty bylo abertamské moderní náměstí téměř prázdné. Stála zde asi tak dvě auta. Zbylá parkovací místa, je jich zde přibližně šedesát, byla prázdná. Na uvolněné ploše si tak na skateboardech užívali Pavlína Kittnerová a Michal Rudinec. A nad tím vším se na jedné straně tyčil vybydlený a zdevastovaný bývalý hotel Uran, na té druhé polozbořený dům, který jakoby se nakláněl na ono moderní náměstí. A také další domy si vyloženě koledovaly o opravu. Ten kontrast byl tak prudký, že až bil do očí.

Přesto mají Abertamy naději, že se centrum města brzy změní a bude stejně moderní a přitažlivé, jako je nyní zrekonstruované náměstí. Rozhodovat ale budou jako vždy peníze. Na rekonstrukci náměstí získaly Abertamy dotaci z Regionálního operačního programu ROP Severozápad. Oprava stála téměř 43 milionů korun a město hradilo pouze sedm procent.

Že by si rekonstrukci kromě náměstí zasloužily i okolní objekty, to starosta Abertam Zdeněk Lakatoš přiznává.

Návrat v čase

„Bývalý hotel Uran ale městu nepatří, ten vlastní soukromá osoba. Rekonstrukci navíc zkomplikovalo dědické řízení, které by už nyní mělo být podle mých informací snad vyřešeno. Nový vlastník, holandská společnost VB Projekt, zde hodlá hotel obnovit," uvedl starosta. Hotel by měl dostat původní podobu ze třicátých let.

Polozbouraný dům v druhé části abertamského náměstí, v němž kdysi sídlila Jednota, Abertamy kdysi prodali soukromníkovi. „Sliboval hory doly a neudělal nic. Nakonec objekt prodal. Společnost Baustav zde chtěla vybudovat penzion. Nakonec ale z toho také zatím nic není a co zde bude opravdu bude stát, se podle mých informací řeší," vysvětlil Zdeněk Lakatoš.

Další zanedbané městské objekty kolem náměstí Abertamy v současné době nabízejí k prodeji.

Apartmány v rukavičkách

Rukavičkářský závod, kdysi chlouba a tradice Abertam, je ve stejně žalostném stavu, jako některé objekty ve městě. Rukavičky v Abertamech se ale pravděpodobně už vyrábět nebudou, jak si vysnili krajští komunisté, kteří by sem výrobu nejraději vrátili. Ledaže by pro ně závod našly jiný objekt. Ten současný už je prodaný a italská firma zde chce podle starosty Lakatoše vybudovat apartmánové bydlení.

„Projektové práce už začaly," uvedl starosta, podle něhož není tento plán vůbec špatný. V Krušných horách, konkrétně na Plešivci má vyrůst několik nových lyžařských areálů a o hosty a návštěvníky by tak majitelé neměli nouzi.

A jak se v Abertamech žije Pavlíně Kittnerové a Michalovi Rudincovi? „je to tady dobrý. Lyže, hory, sport. my jsme tady spokojení," uvedl oba.