Městská hromadná doprava v Karlových Varech pomáhá a ulehčuje život běžným lidem, občas se však stane místem, kde se lidé mohou bát o své zdraví.

V poslední době v celé republice stoupají útoky jak na samotné cestující tak i na řidiče. „Hromadná doprava je v tomhle specifická, jezdí zde mnoho různých lidí.,“ řekla pro Deník Radka Holasová a v zápětí dodává: „Nejvíce se bojím, jezdit v páteční večery, kdy noční linky používají především mladí podnapilí lidé.“

K profesi řidiče patří zvládat i tyto neočekávané skutečnosti, což potvrdil Jiří Tlučhoř, zástupce ředitele DPKV. „Součástí pravidelného školení řidičů MHD je i oblast vztahu k cestujícím.

Agresívním cestujícím je v duchu Smluvních přepravních podmínek, buď do vozidla přístup odepřen, to v případě, že je to v době, kdy nastupují předními dveřmi a řidič to na nich na první pohled pozná nebo během přepravy. Obyčejně na upozornění dalších cestujících to je v době, kdy se nastupuje všemi dveřmi,“ prozradil pro Deník.

„Minulý týden jsem jela autobusem a spolucestující vedle mě začal zvracet. Musela jsem na další zastávce hned vystoupit,“ prozradila svůj zážitek s městskou dopravou Tereza Smíchovská.

MHD v Karlových Varech blízce spolupracuje s Městskou policií. To potvrdil Jiří Tlučhoř: „Naše autobusy jsou přímo spojeny se služebnou městských strážníků a v případě potíží se zároveň řidič spojí s dispečerem. V naší praxi evidujeme případy napadení fyzického napadení řidiče, ovšem zatím se jedná naštěstí o případy ojedinělé. Spíše se jedná o verbální útoky.“

Studentka Dominika Jureková si MHD v lázeňském městě pochvaluje: „Hromadnou dopravu jsem používala v Ostravě, Plzni, Praze, ale v Karlových Varech se mi zdá nejlepší. Pravda, jezdím s ní jen občas a přes den, proto jsem tu asi nikdy špatnou příhodu nezažila,“ řekla studentka.

Petr Toman