Zasedání se konalo ve středu 27. června v jednom z jáchymovských hotelů. Dvaačtyřicetiletý aktivista měl na zasedání členům výboru předat plastovou dózu s obsahem rostlinné sušiny. „O té dóze prohlašoval, že se jedná o konopí. Předával ji společně s tiskovým materiálem, který zobrazoval pěstování a výrobu extraktů a potravin z konopí," řekl karlovarský policejní mluvčí Pavel Valenta.

Svým aktivistickým jednáním narušoval seminář, proto ho policisté museli za použití donucovacích prostředků vyvést. „U muže byla zajištěna látka rostlinného původu s podezřením, že se jedná o drogu marihuana," uvedl dále mluvčí Valenta.

Kriminalisté zahájili proti Pencovi úkony trestního řízení pro podezření z přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Aktivista na policii strávil několik hodin.

Tímto jednáním chtěl Penc upozornit na novelu zákona, kterou má být za jistých podmínek umožněno pěstování marihuany pro léčebné účely.

„Chtěl jsem pouze upozornit, že není vůbec potřeba svěřit legální pěstování léčebného konopí pouze vybraným subjektům, od nichž by ho stát posléze za ohromné částky kupoval. Za výpěstky z jednoho hektaru by tak podle mých propočtů získaly vybrané firmy tři sta milionů korun," řekl pro server Novinky.cz aktivista Stanislav Penc.