Na 750 milionů korun je předběžně vyčíslena kompletní vnitřní i vnější rekonstrukce Alžbětiných lázní. A to včetně vybudování hotelu se 42 lůžky v technickém zázemí lázní. Město s rekonstrukcí počítá, ale oprava této kulturní památky má jeden háček. Nejsou na ni peníze. „Jedinou šancí je do projektu začlenit soukromého investora, který by rekonstrukci zainvestoval. Alžbětiny lázně, tato stoprocentní akciová společnost města, opravu nezbytně potřebují," vysvětlil primátor Petr Kulhánek (KOA). A zdůraznil, že prodej těchto lázní nepřipadá v úvahu. „Jednalo by se o PPP projekt," doplnil.

PPP je obecně užívanou zkratkou pro Partnerství veřejného a soukromého sektoru, převzatou z anglického termínu Public Private Partnerships.

A co PPP projekt znamená? Jde o obecný pojem pro spolupráci veřejného a soukromého sektoru vzniklou za účelem využití zdrojů a schopností soukromého sektoru při zajištění veřejné infrastruktury nebo veřejných služeb s pozitivním dopadem na rozvoj ekonomiky.

V Karlových Varech by se jednalo už o druhý případ, kdy by se město při opravě svého majetku spojilo se soukromým investorem. Poprvé to učinilo u Zámeckých lázní. Investorem Alžbětiných lázní by mohla být společnost Erste.

Podle primátora už představenstvo Alžbětiných lázní oslovilo několik společností a to kromě českých i zahraničních. Volba padla na firmu Erste. Do této mezinárodní finanční skupiny například mimo jiné patří i Česká spořitelna. Nyní město zvažuje varianty možného postupu. Podle primátora je například nutné rozhodnout o financování celého projektu. A to do léta.

Alžbětiny lázně jsou dlouhodobě ztrátové. Loňské výsledky hospodaření zatím nejsou známy, ovšem podle primátora budou kopírovat rok 2012. Tehdy byla ztráta této společnosti 1,5 milionu korun.

Alžbětiny lázně

Statutární orgán

představenstvo: předseda Viktor David, členové Stanislav Vondráček, Petr Kulhánek

Dozorčí rada: předseda Radek Zamrzla, členové Zdeňka Šebková, Alena Irmanová