Právníkovo angažování je podle nich zadáváním zakázek lidem známým vedení magistrátu. Zakázka pro tohoto advokáta připadá rozporuplná například zastupiteli Tomáši Hybnerovi. „Domnívám se, že právní odbor magistrátu je složen z kvalitních právníků a dlouhodobě má magistrát uzavřeny smlouvy i s některými advokáty. V angažování pana Jelínka vidím jednoznačně snahu náměstka Kotka ´dohodit zakázku´ kamarádovi a advokátovi, který pana Kotka zastupoval v minulých letech v jeho osobních kauzách,“ uvedl Hybner.

„Je směšné, že největší kritik údajného zvláštního přidělování zakázek už po týdnu ve funkci sám rozdává zakázky spřízněným osobám,“ doplnil zastupitel (ČSSD). Podobného názoru byl i zastupitel za ODS Arnošt Donth.

„Smlouvu s panem Karlem Jelínkem na zastupování města Karlovy Vary i jistě v mnohých dalších případech má dnes schválit rada města na svém zasedání. Jelikož se jedná o blízkého přítele a spolupracovníka prvního náměstka primátora Jiřího Kotka, projde tento proces jistě bez problémů,“ uvedl včera zastupitel Donth.

Mírněji vidí situaci zastupitel Jaroslav Borka (KSČM). „Nikdy jsem s tímto advokátem nepřišel do kontaktu, i když vím, že je to pro někoho kontroverzní osoba. Na druhou stranu chápu, že je plně věcí vedení města, koho si na nejrůznější kauzy najme, a neviděl bych v tom až tak něco mimořádného. Právní odbor má potřebnou sílu, ale je normální, že se na některé případy najímají i další lidé,“ konstatoval zastupitel Jaroslav Borka.

Náměstek Jiří Kotek však má vysvětlení. „Požádal jsem radu města o souhlas s angažováním pana Jelínka, se kterým jsem situaci kolem Lázní III v uplynulých měsících pitval a konzultoval, orientuje se v ní a je schopen rychlé porady,“ nastínil jeden z důvodů náměstek Kotek.