Získaly tak titul Odpadový Oskar 2017 Karlovarského kraje. Jejich výsledky svědčí o dobrém nastavení odpadového hospodářství, podmínek pro třídění, motivace občanů nebo třídění bioodpadu. Krajská soutěž navazuje na celorepublikovou soutěž Odpadový Oskar.

Protože o celkových výsledcích mnohdy rozhodoval rozdíl jen několika málo kilogramů, zaslouží si krajští šampioni stejnou pozornost jako ti celorepublikoví. Jejich praxe a zkušenosti mohou sloužit jako dobrá inspirace pro ostatní obce a města. Arnika rozdává Odpadové Oskary už potřetí.

„Nízká produkce odpadů v obcích není samozřejmost. Zájem o téma, pravidelná osvěta veřejnosti a dobré nastavení celého systému nakládání s odpady v obci, to vše jsou předpoklady dobrých výsledků. Třídění odpadů může být samofinancovatelné či významně levnější než likvidace směsného odpadu na skládce či ve spalovně. Pokud tomu tak není, má obec ještě rezervy,“ komentoval výsledky obcí koordinátor soutěže Milan Havel.

Výtvarník Milan Valášek
Ve 'Švýcaráku' vystavuje své obrazy Milan Valášek

Základním kritériem pro kvalifikaci obce do soutěže je produkce směsného komunálního odpadu pod 150 kg na osobu a rok. Tento limit organizátoři zvolili proto, že jde o hodnotu, které se běžně daří dosahovat v sousedních státech, v Česku ale tato meta stále není běžná.

Oproti Rakousku a Německu je u nás totiž průměrná produkce směsného odpadu asi o třetinu vyšší. Rozhodovala přitom data vykázaná obcemi za rok 2015. Úspěšné obce sledují trendy, kterým se postupně budou muset přizpůsobit všichni. V roce 2020 tak například bude možné skládkovat pouze asi 100 kilogramů směsného odpadu na jednoho obyvatele. Na dohled jsou i další legislativní změny, na které budou obce muset reagovat.

Odpadový Oskar v Karlovarském kraji
Obce do 1000 obyvatel
Nová Ves s produkcí směsných komunálních odpadů 48,6 kg/ob. (obhájila 1. místo z předchozích let).

Obce od 1001 do 5000 obyvatel
Velká Hleďsebe s produkcí směsných odpadů 85,8 kg/ob. V obci se v roce 2015 vytřídilo přes 65 kg surovin v přepočtu na 1 obyvatele, což výrazně překračuje republikový průměr.

Města nad 5000 obyvatel
Ostrov s produkcí směsných komunálních odpadů 135,5 kg/ob. V Ostrově domácnosti platí za odpady podle objemu nádob na směsný odpad.