V průběhu letních měsíců se mohou návštěvníci Státního hradu a zámku v Bečově nad Teplou těšit na několik zajímavých kulturních akcí, které jim přiblíží dosud nepříliš známé aspekty dějin tohoto místa.

Už o tomto víkendu se uskuteční v dosud běžně nepřístupné části středověkého hradu, v Pluhovských domech, hned dvě zajímavé akce. „Dobrodružství vápna a písku představuje velmi oblíbenou prohlídku, kde se návštěvníci seznámí s tradičními stavebními postupy z dochovaných historických stavebních materiálů. Prohlídkou, která prochází celým objektem středověkého hradu, provází specialisté z oboru památkové technologie, kteří jsou také připraveni zodpovědět praktické dotazy z oboru záchrany historických objektů," vysvětlila Kateřina Rozinková, zástupkyně kastelána.

Na závěr programu je připravena improvizovaná laboratoř a dílna, kde si lze vyzkoušet míchat maltu stejným způsobem jako ve středověku či prohlédnout historické omítky pod mikroskopem.

O tomto víkendu se nově pro veřejnost uskuteční i prohlídka s názvem „Historie pod povrchem". Ta skýtá jedinečnou možnost zúčastnit se momentálně probíhajícího archeologického výzkumu hradu Bečov a přilehlých Pluhovských domů. „Cílem akce je zprostředkovat informace o archeologii jako vědním oboru, který významnou měrou přispívá k poznání života minulých generací. A zároveň nabízí pohled na skrytou tvář památkových objektů," vysvětlila Rozinková.

Prohlídka zahrnuje vstup do běžně nepřístupných částí areálu, exkurzi archeologickou lokalitou a příležitost vyzkoušet si na cvičném terénu základní činnosti spojené s archeologickým výzkumem. Skupinu doprovází specialista z oboru archeologie.

Bečov zve návštěvníky i na své tradiční velkolepé slavnosti. Ty se konají od 19. do 21. července.

„Letos budou ve znamení oslav 200 let Beaufort-Spontinů. Jako každý rok, i letos je v nabídce bohatý program, zaměřený na tanec, hudbu a divadlo. Návštěvníci nebudou ochuzeni ani o oblíbené historické tržiště s prezentací řemesel," uvedla zástupkyně kastelána. Na zámku se kromě vystavení předmětů, které jsou běžně uloženy v depozitáři a vztahují se k rodině Beaufort-Spontin, také představí inovovaný průvodcovský text, obohacený o informace o této rodině, která byla posledním majitelem bečovského hradu a zámku.

S prázdninami se 31. srpna v Bečově rozloučí stylově. „Program bude opět ve znamení připomenutí rodiny Beaufort-Spontin a jeho hlavní náplní budou hradní prohlídky věnované dosud nepříliš známé postavě z poslední generace," doplnila Kateřina Rozinková.