Včera, 29. května, byla podepsána smlouva o spolupráci mezi Národním památkovým ústavem (NPÚ) a Univerzitou Karlovou v Praze, Pedagogickou fakultou. Účelem je potvrzení a prohloubení dosavadní spolupráce, na jejímž základě získává Státní hrad a zámek Bečov status Fakultního památkového objektu.

„Jsem velmi ráda, že dosavadní spolupráce jedné z námi spravovaných památek s Katedrou dějin a didaktiky dějepisu Pedagogické fakulty UK vyústila do memoranda, které jsme s paní děkankou Radkou Wildovou dnes podepsaly. Dlouhodobě rozvíjená výuka studentů na Bečově, v prostředí autentické památky, bude nadále pokračovat pod naší záštitou," uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

„Mezi výsledky naší dosavadní součinnosti, která byla zahájena při realizaci projektu Prezentace Národní kulturní památky Bečov formou vzdělávacích programů, bych rád jmenoval například interaktivní prohlídky hradu zaměřené na stavební historii či prohlídky pro zrakově postižené a dětské návštěvníky s haptickým modelem relikviáře sv. Maura. Od roku 2010 je postupně uplatňujeme v naší edukační nabídce," dodává bečovský kastelán a garant spolupráce Tomáš Wizovský.

„Státní hrad a zámek Bečov a Pedagogická fakulta UK ve svém záměru navazují na společné aktivity, rozvíjené od roku 2008, kdy naši studenti a pedagogové získali poprvé možnost připravit a realizovat vzdělávací programy v unikátním prostředí středověkého hradu. Ukázalo se, že jde o skvělou příležitost, jak propojit památkovou péči s přípravou budoucích učitelů," uvádí Kateřina Charvátová, proděkanka pro vědu a výzkum Pedagogické fakulty UK.

„Aktuálně jsme na Bečově realizovali čtyřdenní praktická cvičení z úvodu do dějepisu," informuje vedoucí kurzu Robert Skopek. Studenti 1. ročníku si zde po roční převážně teoretické přípravě vyzkoušeli řadu dovedností z oblasti pomocných věd historických, například heraldiky, numismatiky či ikonografie. „Na závěr kurzu studenti absolvovali samostatný badatelský úkol. S pomocí pramenů, odborné literatury a pozorování v terénu připravili výklad o historickém vývoji určité lokality. Postup jejich práce i závěry pak komentovali a doplnili místní odborníci," doplňuje Skopek.

„Je třeba dodat, že Bečovská praktika byla v letošním roce uskutečněna v tomto rozsahu poprvé. Jedná se o pilotní verzi jednoho z edukačních programů, které vznikají v rámci právě probíhajícího projektu Vzdělávací role Národního památkového ústavu: Edukace jako klíčový nástroj zkvalitnění péče o kulturní dědictví České republiky, na němž se podílí jak Pedagogická fakulta UK, tak NPÚ," upřesňuje garantka spolupráce za Pedagogickou fakultu Hana Havlůjová.

Areál bečovského hradu a zámku v současné době stojí před památkovou a stavební obnovou hradu a přilehlých budov.

Projekt konzervace a prezentace, který klade velký důraz na vzdělávací aspekt hradu Bečov a za jehož návrh byli autoři, včetně správy hradu a zámku, ohodnoceni významným oceněním Europa Nostra, počítá mimo jiné se zřízením kvalitního zázemí pro edukační aktivity, které umožní jejich další rozvoj.