Finanční potíže, které nastaly výrazným prodražením rekonstrukce části bochovské radnice, zřejmě nebudou jedinou komplikací. Po technicky i ekonomicky náročných opravách půdních prostor městského úřadu se totiž ozvali památkáři. Těm se totiž nelíbí současný počet oken bývalé půdy, přestavěné na elegantní muzeum a galerii s rustikálními prvky.

„Jestliže se ukáže, že rekonstrukce se uskutečnila v rozporu s původním projektem, v němž je také závazné stanovisko památkářů, hrozí Bochovským, že budou muset ve správním řízení zaplatit až sto tisíc korun pokuty,“ vysvětluje situaci vedoucí odboru památkové péče karlovarského magistrátu Miloš Hladký s tím, že horší variantou by bylo pro bochovskou radnici nepovolení kolaudace.

„Jde v podstatě o nedorozumění a jednoznačně budeme požadavky památkářů respektovat. Z jejich pohledu jsou nevyhovující okna v muzeu, které bude sloužit i jako galerie. Ta okna nutně potřebuje. Proto jsme, jak doufám, našli kompromis,“ říká starosta Bochova Miroslav Egert.

Jak upřesnil, ve spolupráci s odborníky na památkovou péči chtějí předložit jako alternativu vybudování speciálních oken, takzvaných volských ok.

„Jde v podstatě o kulatá okna s vikýřky. Ty by nám měl zhotovitel stavby udělat zdarma,“ dodává starosta Egert.

Společně s rekonstrukcí půdních prostor, které byly ještě před rokem zdevastované a nevyužité, opravili Bochovští místnosti v prvním patře radnice a vybudovali zde regionální infocentrum. Potíže nastaly poté, kdy se začaly výrazně lišit původně odhadnuté náklady na opravu od skutečných výdajů. Na rozdíl od naplánovaných šesti milionů zaplatila radnice ze svého a z dotací státu přes 11 milionů.