Sbor dobrovolných hasičů vznikl v Bochově v roce 1872, což hrdě hlásá nápis na jejich základně. Od té doby prošel řadou peripetií, kdy se střídaly časy horší s lepšími. Hasiči však vždy byli pro město platní. Ale zanechme pátrání v historii a soustřeďme se na současnost.

K dobrovolným hasičům se v Bochově hlásí 73 lidí, z toho je třiadvacet dětí. Ani tady totiž nezapomínají, že je třeba vychovávat si nástupce. Ve sboru nechybí ani ženy, kterých je patnáct. A určitě stojí za zmínku, že nejstarším členem sboru je osmdesátiletý Michal Kele. Ten se pravidelně schází s dalšími hasičskými seniory.

„Podmínky pro naši činnost by nám možná mohla řada dalších sborů závidět. Využíváme velkou budovu, která byla do současné podoby přestavěna z původní stodoly a otevřena v roce 1984. Od té doby prošla dalšími úpravami až do dnešní podoby. Naposledy dostala zateplení a novou fasádu," uvedl starosta bochovských „dobráků" Milan Vodička.

Hasiči si velmi pochvalují například to, že garáže pro automobily jsou prostorné, s hodně vysokými stropy. Veškerou údržbu tak hasiči zvládnou takříkajíc pěkně, nemusí kvůli každé drobnosti s auty vyjíždět ven. A v garáží stojí jejich chlouba, moderní Tatra 815, kterou jim pořídilo město v roce 2014. Dokonce má jméno, byla pokřtěna jako Rozárka. „Vedle ní stojí opravdový veterán, stará Tatra 148. Přestože už toho pamatuje hodně, stále ji používáme. Například do lesa a terénu je nenahraditelná," uvedl Vodička.

Vraťme se z garáží a od automobilů zpět do budovy na její prohlídku. V přízemí je k dispozici malá zasedací místnost, sociální zařízení a šatna pro členy výjezdové jednotky. Po schodech vystoupáme kolem služebního bytu a stěny plné trofejí za úspěchy v soutěžích do druhého patra. A můžeme žasnout nad tím, kolik je tady prostoru.

„Klubovnu tady mají naši mládežníci i senioři, nechybí kancelář velitele výjezdové jednotky a kuchyňka. A hlavně je tady velký sál, kde pořádáme různé akce," poznamenal Vodička.

Dobrovolných hasičů z Bochova, kteří vyjíždějí k zásahům, je v současnosti 13. Jejich jednotka patří do kategorie JPO III. To znamená, že zabezpečuje výjezd družstva, případně dvou do 10 minut a zřizuje se zpravidla ve vybrané obci s více než 1000 obyvateli.

„Nejčastěji vyjíždíme k poskytování technické pomoci. Sem patří například odstraňování popadaných stromů po vichřicích, otevírání objektů nebo i pomoc s nemohoucími lidmi. Ale samozřejmě že jezdíme i k požárům. Vloni bylo asi nejvíce výjezdů kvůli suchu k hořícím trávám a porostům," řekl velitel výjezdové jednotky Martin Schwarz.

Bochovem prochází velmi frekventovaná silnice R6 z Karlových Varů na Prahu. A dopravní nehody jsou tady, bohužel, velmi časté. Jak je to se zásahy bochovských dobrovolných hasičů u bouraček? „V letošním roce bychom měli projít speciálním výcvikem na vyprošťování z havarovaných automobilů. K tomu bychom měli dostat také příslušnou techniku. No a pak bychom měli vyjíždět také k nehodám," konstatoval Schwarz.

Zajímavostí je, že výjezdová jednotka má na starost třetí největší území na Karlovarsku s 19 obcemi a osadami.

K dobrovolným hasičům patří rovněž soutěže v požárním sportu. Bochovští se pravidelně už několik let účastní Vladařského poháru, kde své umění poměřují se sbory z okolních měst a obcí. Mládežníci se pak zapojují do hry Plamen. No a přímo v Bochově se koná pravidelně soutěž O pohár starosty města. Letos bude jubilejní desátý ročník.

Město Bochov si svých dobrovolných hasičů váží. Pamatuje na ně každoročně v rozpočtu přibližně částkou 700 000 korun. „Jejich činnost je pro naše město velmi důležitá. A teď nemám na mysli jen pomoc při mimořádných událostech. Bez dobrovolných hasičů by se asi neobešla jediná akce. Velmi pomáhají především coby pořadatelé. Za to všechno, co dělají pro Bochov, jim patří velké poděkování," poznamenal bochovský starosta Miroslav Egert.