Rusalce fandí i zastupitelé Božího Daru, kteří už na novou rozhlednu odsouhlasili studii rozhledny a starostu Božího Daru Jana Horníka (STAN) pověřili jednáním s projektovou kanceláří Pontika o zpracování projektové dokumentace. Autorkou návrhu Rusalky je architektka Marcela Plachá z ateliéru MOnarch. Záměr božídarských radních se dá pochopit i ocenit. Nevzhledný tubus u hřbitova, který jediný z bývalé větrné elektrárny zbyl, totiž městečko hyzdí. „To se nám nelíbilo a snažili jsme se najít způsob, jak to změnit. Složitá byla jednání s mobilními operátory, ale dokázali jsme se s nimi dohodnout. Studii jsme nechali přepracovat a místo jednoho schodiště budou na rozhledně dvě, aby se lidé nemuseli při cestě nahoru a dolů jeden druhému složitě vyhýbat. Vysílače budou umístěny v korunce rozhledny, kterou jsme pak nazvali Tančící Rusalka," vysvětlil starosta Jan Horník. Rozhledna nebude dosahovat výšky původního tubusu větrné elektrárny, který je vysoký 32,5 metru.

„Bude nižší a subtilnější. A také bude navazovat na božídarskou vyhlídkovou trasu," doplnil starosta Horník. Podle autorky Tančící Rusalky, architektky Marcely Plaché z ateliéru MOnarch, která mimochodem zpracovala i návrh na rozhlednu Hraběnka, která snad v budoucnu vyroste na Větrném vrchu u Ostrova, bude rozhledna dosahovat výše třiceti metrů. „Jsem mile překvapena, že zastupitelstvo studii schválilo," uvedla architektka.

HRABĚNKA STÁLE ČEKÁ

Zatímco Boží Dar je rozhodnut, že Tančící Rusalku nad městečkem vztyčí, Hraběnka u Ostrova na svou chvíli stále čeká. Této rozhledně musejí pomoci mecenáši, kteří o ni zatím větší zájem neprojevili. Přitom jde o projekt, který byl tvořen tak, aby respektoval krajinu, a byl pojat jako novodobá dominanta Ostrova. Právě z tohoto vychází pracovní název rozhledny Hraběnka, autorky architektky Marcely Plaché. Pokud by Hraběnka stála, z kopce Větrný vrch, který je vzdálený zhruba jeden kilometr od Ostrova, je možné vidět rozlehlé panorama Krušných hor s vysílačem Klínovec, Ostrov i panorama Doupovských hor.

Členové sdružení Hraběnka stále pořádají akce, oslovují sponzory a snaží se na stavbu rozhledny sehnat peníze. „Sbírku jsme už uzavřeli a za zhruba třicet tisíc korun jsme zadali vypracování části projektu autorizované firmě," uvedla Marcela Plachá. Rozhledna Hraběnka má být dle projektu 19,5 metru vysoká a na ochoz povede přibližně osmdesát schodů. Konstrukce je ocelová, s ozdobnými prvky.