Bylo to před šesti lety, když přišli poprvé členové Svazu knihovníků s myšlenkou měsíce března coby měsíce čtenářů. Za pár let se z této akce stal knihovnický fenomén, ke kterému se svými aktivitami každoročně hlásí víc než 400 aktivních veřejných knihoven z celého Česka, a náš region není výjimkou. Letošní březnová celostátní knihovnická kampaň se ponese v duchu hesla „Tátové čtou dětem" a zahálet nehodlají jak v karlovarské krajské knihovně, tak i například v Městské knihovně Ostrov. V rámci oslav měsíce čtenářů tak na návštěvníky čeká na řadě míst fůra akcí, slev, odpouštění upomínek, výstav nebo zvláštních setkání se zastupiteli.

Krajská knihovna Karlovy Vary má 10 a půl tisíce registrovaných čtenářů a od nynějška také rovný 1000 přátel na svém facebookovém profilu. S takovýmto arsenálem se hned plánují akce lépe. „V krajské knihovně čeká na tatínky a jejich potomky speciální akce na sobotní dopoledne. Knihovnice dětského oddělení mají vypozorováno, že právě o sobotách dopoledne jejich oddělení navštíví nejvíce dětí v doprovodu tatínků. Proto bych tímto ráda vyzvala všechny děti, ať vezmou 14. března mezi 10:00 a 13:00 do knihovny své tatínky. Plánujeme akci ´Můj super táta´, která bude plná her a soutěží, ale také hlasitého čtení. Tatínkové tu budou moci číst ze svých oblíbených dětských knížek nejen svým, ale rovnou všem dětem," informovala mluvčí knihovny Michaela Němcová.

V rámci Března, měsíce čtenářů mohou v týdnu od 23. března do 28. března čtenáři také vrátit všechny knihy, které mají půjčeny, beze strachu z pokut za pozdní vrácení.

„V praxi to pak znamená, že všem čtenářům, kteří v tomto týdnu vrátí půjčené knihy, časopisy atd., budou prominuty poplatky za upomínky a zpozdné," dodala Němcová.

Z akcí, které knihovna chystá, jsou nejstěžejnější například Mezinárodní den poezie, Noc s Andersenem, Čtení do ucha pro handicapované a také pokračování cyklu Velmi (ne)uvěřitelné příběhy.

Zahálet nebude ani ostrovská knihovna. Po celý měsíc tu mohou všichni využít například registrační poplatky za polovinu, spoustu akcí a výstav a pravidelně se tu mohou i setkat se zastupiteli města. Mezi lidmi se pak čtenářský svátek těší velké oblibě.

„Pravidelně si čtenářský svátek užívám. Všude je možnost zavítat na zajímavé soutěže, výstavy a zábavná odpoledne. Akce jsou mnohdy koncipovány jako dětské, ale myslím si, že kdejaký dospělák se na nich taky rád vyblbne," dodala čtenářka krajské knihovny Iveta Drozdová.

Ostrovští pak pro své čtenáře i lidi z řad veřejnosti přichystali také řadu zajímavých akcí. Vedle počítačových kurzů pro seniory se mohou návštěvníci těšit také na promítání amatérských filmů, astrologické ukázky nebo se dozvědět vše o tajném životu Boženy Němcové.