Ten totiž blokuje vytipované místo, kde má horký léčivý pramen nově tryskat. A čas pracuje proti městu. Plochu před oplocenou Vřídelní kolonádou už včera obsadily buldozery a práce na nové jímací míse se rozběhly. A uprostřed staveniště se stále, už čtrnáct let tyčí Opočenského skulptura. Bez povolení a souhlasu města. Snaha, aby si sochu umělec odvezl, se totiž vždy minula účinkem. Stejně jako Opočenského návrh, aby si ji Karlovy Vary od něj odkoupily za půl milionu korun.

Jenomže teď, právě kvůli přesunu vřídla, ji musí odstranit definitivně. Což podle náměstka Jiřího Klsáka (KOA) nejprve slíbil, nyní ale couvá. „Sdělil mi, že je nemocen a věc předal svým právníkům," postěžoval si náměstek, který se tak dostal do mlýnice výtek od kolegů i samotného sochaře. Náměstek Bruštík (ANO), do jehož gesce přesun vřídla spadá, je ale neustálým sochařovým odkládáním slibu znechucen. „Čekáme do dnešního poledne. Pokud se tak nestane, sochu demontujeme sami," sdělil rezolutně. Jenomže se mu do cesty postavila další komplikace. Socha není pojištěná a Opočenský předal celou věc právníkům. „Nemáme svolení s ní manipulovat a navíc není pojištěná. To pojišťovna prý učiní jenom pokud nebude mrznout, padat sníh a pršet. A když ji poničíme, tak si to prý vypijeme," rozlíceně konstatoval náměstek Bruštík. Náměstek Klsák ale míní, že jde o válku slov a stále doufá, že jde jen o válku slov. „Vidíte, jak mám umyté vlasy. Dnes na poradě vedení jsem dostal pěknou sprchu," poznamenal diplomaticky. Telefonická výměna názorů ale předznamenává, že mezi městem a umělcem už řinčí zbraně.

Protože město couvnout nehodlá a vlastně si prodlevu s přesunem vřídla ani nemůže dovolit. „Pokud on na nás posílá právníky, my máme zbraně také," nehodlá náměstek Bruštík sochařovým požadavkům ustoupit. Ten, na rozdíl od taktního náměstka Klsáka, už diplomacii odhodil a s Pavlem Opočenským rozhodně nehodlá jednat v rukavičkách. Město sice po umělci nebude chtít dodatečně splatit peníze za čtrnáctiletý nepovolený zábor pozemku, na němž skulptura stojí, ale stejně tak očekává, že splní slib a sochu si odveze. „Jinak to uděláme sami. Máme dost svých prostor, kam ji umístit. Například do zahradnictví v Drahovicích," plánuje náměstek Bruštík. A potichu vztekle dodal, že tam by se hodila jako obrubník.

Celý spor ale zřejmě ukončí sám Pavel Opočenský. Podle jeho včerejšího vyjádření si sochu odveze v sobotu. „V 8,30 ji naložíme. V pátek mě pustí z nemocnice, proto jsem se k tomu dostal až nyní," vysvětlil zdržení přesunu sochy.