Evidentně zaskočený Vladimír Lažanský, předseda správní rady o. p. s. Lázně Kyselka, která se snaží o záchranu cenného památkového bloku domů v Kyselce, k tomu řekl:

„My si neumíme představit, že by se lázně Kyselka staly developerským projektem nebo něčím, co by sloužilo na business. My je chceme citlivě opravit a dát jim nějaký smysl. Udělat z toho turistický cíl, udělat z toho zčásti muzeální záležitost, opravit restauraci. A my bychom si je také chtěli ponechat," uvedl Lažanský.

Debata o Kyselce samozřejmě neušla Asociaci sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD), která se v minulosti výrazně angažovala ve snaze o záchranu chátrajících lázeňských objektů v Kyselce.

„Číňané tak budou řešit dvě základní otázky, které však bez Italů nevyřeší. Zaprvé, když budou chtít budovy opravit a provozovat, jak získat lázeňské pozemky, po kterých by lázeňští hosté chodili a popíjeli slavný léčivý Ottův pramen? Zadruhé, jak provozovat lázně, pod jejichž okny projíždí dvě stě kamionů denně? Italové si transakcí s původním vlastníkem zajistili kontrolu nad budoucností jednoho z největších lázeňských areálů ve střední Evropě," říká prezident ASORKD Pavel P. Ries.

„Možná nám uniká otázka nejzákladnější. Jak přinutit vlastníka, který nemá peníze na opravu budov, aby je prodal tomu, kdo peníze má a chce vrátit lázním jejich zašlou slávu? Mohlo by se stát to, co právní řád umožňuje, ale co úřady nevyužívají moc často a v případě lázní Kyselka chybí zájem. Možnost vyvlastnění. Toto radikální řešení zachránilo od zániku slavné Babiččino údolí. Budou-li mít státní orgány odvahu, zachrání i lázně Kyselka," řekl viceprezident ASORKD Martin J. Kadrman.

Společnost Karlovarské minerální vody už nechala v areálu lázní opravit za zhruba 31,5 milionu korun například dům Stallburg. V domě, který byl postaven podle projektu vídeňského architekta Karla Haybäcka, byly a nyní opět jsou byty. KMV vlastní v areálu lázní kromě Stallburgu ještě pavilon Löschner, hotel Praha a administrativní budovy.

Oprava osmi objektů Kyselky přijde na 300 až 400 milionů korun. KMV začaly s úpravou další části areálu. Vedle domu Stallburg vznikl parčík, který nahradil nepotřebnou nevzhlednou garáž. Originální pojetí lavic přitom navazuje na původní úzkokolejku, která kolem vedla. Proti zbourání garáže v minulosti protestovala právě ASORKD. karlovarský odbor památkové péče ale dal svolení k demolici.

Pokračují i práce na využití pavilonu Löschner v Kyselce, jenž také patří KMV. Vzniknout v něm má muzeum značky Mattoni.