Kromě něj z ODS odešlo přes třicet dalších členů, mezi jinými například Jiří Lang, bývalý poslanec Parlamentu za ODS za Karlovarský kraj, či Milan Bartl, bývalý karlovarský zastupitel.

„Ke konci března nezaplatili členské příspěvky. To podle stanov ODS znamená, že jejich členství v této straně končí," vysvětlil zdroj obeznámený se současnou situací v ODS.

Josef Pavel nejprve nechtěl svůj odchod z ODS komentovat, pak ale uvedl, že už šlo pouze o formalitu.

„Už několik let jsem do žádné vyšší funkce v ODS nekandidoval, ani jsem nebyl členem žádných vnitrostranických orgánů," uvedl. Josef Pavel je nyní generálním ředitelem lázeňského hotelu Thermal a jak zdůraznil, vrátil se ke kořenům a má z toho dobrý pocit. „Mým řemeslem vždy bylo hotelnictví a jsem velmi rád, že se mi návrat do civilního života povedl. Nechtěl bych být žádným lobbistou, ani poradcem politiků. Mám rád konkrétní cíle, úkoly a nemám žádné ambice vracet se do politiky. Plně se chci věnovat své práci v hotelu Thermal, který se společně s celým naším pracovním týmem podařilo dostat z ekonomického propadu. Naopak, účetní bilance hotelu je nyní velmi pozitivní," vysvětlil Josef Pavel.

O Pavlově odchodu z ODS je informován i krajský předseda ODS Jiří Vaněček. „S ohledem na skutečnost, že vám Josef Pavel ukončení členství potvrdil a sdělil i své důvody, tak to mohu pouze potvrdit. Jeho vysvětlení a důvody respektuji a nebudu komentovat rozhodnutí, které se týká jen jeho samotného. Zároveň mohu potvrdit, že číslo odlivu členů ODS, které uvádíte, zhruba odpovídá skutečnosti. Nemohu a ani bych nechtěl zveřejňovat bez souhlasu dnes již bývalých členů, kdo jsou ti další, ale dovolím si názor, že Josef Pavel je jediná známá osoba, která v minulosti v dresu ODS působila ve veřejných funkcích a své členství ukončila," uvedl. Úbytek členské základny Jiří Vaněček očekával. „Myslím, že v případě Karlových Varů není nijak dramatický. Ne všichni, ale většina bývalých členů se dlouhodobě neúčastnila dění uvnitř ODS. Úbytek členské základny je také důsledkem vývoje uvnitř ODS, který vyvrcholil v minulém roce pádem vlády. Někdo určitě byl oprávněně rozladěn vývojem uvnitř ODS, musíme si však zároveň připustit, že pro část členů jsme byli atraktivní pouze jako silná vládní strana," doplnil Vaněček. Snížení členské základy je podle něj žádoucí a do určité míry i očistné.