Letošním nováčkem v krajských volbách bude Česká pirátská strana.

„Kandidátku dokončujeme, a máme představu, že na ní bude mezi šesti až patnácti lidmi. Úplně ji tedy nenaplníme," uvedl Josef Úlehla, lídr kandidátky. Doplnil, že volební pirátská kampaň se ještě řeší. „Nevíme, kolik sil budeme schopni do ní dát, ale myslím, že myšlenka pirátů je dostatečně silná, aby si své voliče našla," doplnil Úlehla. Podle něj tato strana je všem stále otevřená a přijímá nové členy. „Budeme rádi, když nás bude co nejvíce a chtěl bych lidem vzkázat, že každý by měl být v tomto světě tak trochu pirátem," konstatoval lídr Pirátů.

Pirátský program si klade za cíl, aby stát prosazoval sdílení informací a respekt pro lidské soukromí i další lidská práva. „Stát musí technologie využívat ve prospěch moderní otevřené společnosti a vede k lepším rozhodnutím," tvrdí piráti. „My jsme první krok už učinili. V souladu se svým programem máme transparentní bankovní účet a transparentní účetnictví, sdílíme kulturní díla pod svobodnými licencemi, používáme svobodný sofware, otevřené a propojené předpisy a používáme přímou demokracii," zdůrazňují Piráti.

Lídr karlovarských pirátů Josef Úlehla pochází z Prahy a od roku 2012 trvale bydlí ve Valči. Vystudoval matematiku na universitě Karlově, kde i učil. V současnosti je úředníkem. „Nějak mé srdce tíhne spíše ke svobodě, k samostatnosti, k řádu vznikajícímu z dobrovolné a uvědomované součinnosti a k sebetvorbě než k pánům moci, držitelům výsad a k předpisů. Zdá se mi, že zpupnost pánů moci, držitelů výsad a obsluhovačů zákonů se rozbujela tak, že mě to vede do politické řeže," tvrdí o sobě.