Nebyl to barák na odstřel a podle odborníků nebyl ani v havarijním stavu. Přesto klasicistní dům z 18. století , který se nacházel na Zámeckém Vrchu v památkové zóně Karlových Varů, zmizel. Zbylo z něj torzo. Stavebník jej bez povolení rozebral a na jeho místě hodlá postavit novostavbu. Postup, který zvolil, je podle náměstka Jiřího Klsáka do nebe volající drzost a žádá co nejpřísnější potrestání. „Investor objekt boural v době, kdy k tomu neměl žádné povolení. Zasadím se o to, aby z této kauzy byly vyvozeny patřičné závěry včetně finančního postihu," zdůraznil.

Zákaz bourání u tohoto objektu nejprve nařídili památkáři i stavební úřad. To ale investor ignoroval. Tvrdil, že dům ohrožuje procházející lidi. A v demolici pokračoval.

Pak magistrát u objektu nařídil stavební a technický průzkum a stavebníkovi, ruskému podnikateli Sergeji Schneyderovi z Novosibirska, který je investorem stavby, nařídil, že po tu dobu nesmějí dělníci na dům sáhnout.

Nyní už je na vše pozdě. Stavební úřad vydal demoliční výměr, protože stavebně technický průzkum konstatuje, že posuzovaný objekt je v havarijním stavu. „Hrozí samovolné zřícení objektu nebo jeho části. Stavební úřad proto nařídil minulý týden odstranění stavby," uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Oddělení památkové péče podle něj nadále trvá na tom, že majitel začal bourací práce bez jeho stanoviska, a také v nich pokračoval navzdory zákazu. „Zahajuje proto s majitelem správní řízení o přestupku a opakovaně se mu snaží doručit vyrozumění. Majiteli hrozí pokuta až do výše dvou milionů," dodal mluvčí.

Stejně tak jsou rozezleni odborníci Národního památkového ústavu v Lokti, kteří budou požadovat, aby na místě zbouraného domu vyrostla jeho replika. „Havarijní stav neznamená, že se dům zbourá," uvedl náměstek památkářů Miroslav Perout.