Centrum jednodenní a plánované chirurgie funguje v ostrovské nemocnici už několik měsíců a těší se zájmu pacientů. Jaké jsou výhody této léčby? Znamená to, že pacient i při chirurgickém zákroku není hospitalizován? Co se má pacient pod pojmem jednodenní chirurgie představit?

Úvodem musím připomenout, že v rámci bývalého lůžkového chirurgického oddělení ostrovské nemocnice byla již v roce 2009 zahájena činnost jednodenní ortopedie.

V tomto režimu je nyní prováděno zhruba 1800 ortopedických výkonů ročně. Od června 2016 bylo celé chirurgické oddělení transformováno do režimu jednodenní chirurgie a zahájena tedy činnost Centra jednodenní a plánované chirurgie.

Za sedm měsíců činnosti centra bylo provedeno přes 550 chirurgických operací. Hlavní výhodou režimu jednodenní chirurgie je minimalizace pobytu pacienta v lůžkovém zařízení při dodržení všech bezpečnostních zásad.

Zázemím je stále lůžková stanice s 1 až 4 lůžkovými pokoji s vlastním sociálním zařízením, plně vybavenými pro pohodlný pobyt, především však s možností pooperačního monitorování vitálních, životních funkcí, s nepřetržitou přítomností ošetřujícího personálu.

Pacient se na tuto stanici zpravidla dostaví ráno v den operace a dle typu výkonu a pooperačního průběhu je většinou propuštěn druhý den, v některých případech i týž den ve večerních hodinách. Ortopedičtí pacienti jsou naopak většinově propuštěni v den operace.

Někteří pacienti, především ze vzdálenějších lokalit, jsou přijímáni na oddělení v odpoledních hodinách den před operací.

Na co jsou zaměřeny operační výkony Centra jednodenní a plánované chirurgie v Nemocnici Ostrov? Jaké jsou hlavní přínosy této jednodenní péče?

Centrum je zaměřeno především na plánované výkony, jako jsou laparoskopické operace žlučníku, laparoskopické operace tříselných kýl, laparoskopické operace slepého střeva, laparoskopické operace srůstů v dutině břišní, laparoskopické operace některých břišních kýl.

Dále pak operace štítné žlázy a příštítných tělísek, operace tříselných kýl klasicky, operace pupečních kýl, operace některých kýl v jizvě, operace křečových žil varixů, operace hemeroidů, operace Dupuytrenovy kontraktury, urologické výkony a výkony ambulantní. Mezi ty patří především operace syndromu karpálního tunelu, odstraňování excize kožních nádorů a podkožních nádorů.

Jak jsem již uvedl, hlavní výhodou, tedy i přínosem je zkrácení pobytu pacienta v lůžkovém zařízení. Pacientovi a jeho onemocnění je věnována maximální a konkrétní pozornost:

Operace provádí úzký tým erudovaných chirurgů, struktura výkonů je vymezena a tým je provádí ve velkých počtech. Pacient je dokonale informován přímo operujícími chirurgy, dle potřeby s nimi zůstává v kontaktu i v ambulantním doléčení.

Rovněž další ošetřující personál na oddělení je specializován a profesně dokonale připraven na vymezený typ výkonů. K výkonu přistupuje personál v denním režimu, nezatížený předchozí noční pohotovostní službou, a operační programy nejsou přerušovány operacemi akutních pacientů.

Na vymezenou strukturu výkonů je nemocnice připravena odpovídajícím přístrojovým vybavením, stavební a hygienické zázemí nemocnice je pro režim jednodenní chirurgie vhodné a prověřené.

Kdo pacienta na zákrok v Centru jednodenní a plánované chirurgie doporučí? Nebo se má sám objednat? Hradí léčbu zdravotní pojišťovny?

Pacienta s podezřením na chirurgické onemocnění odesílá většinou k chirurgickému vyšetření praktický lékař. Doporučení k operaci pak musí stanovit chirurg. Objednání cestou naší chirurgické ambulance je samozřejmě možné i bez předchozího doporučení praktickým lékařem.

Všechny uvedené výkony, které provádíme v Centru jednodenní a plánované chirurgie, jsou hrazeny pojišťovnami.

Musejí pacienti počítat i s tím, že i při těchto zákrocích je nezbytné předoperační vyšetření? Kde si má pacient toto vyšetření zajistit? U svého praktického lékaře?

U většiny operačních výkonů, a to platí i pro výkony v režimu jednodenní chirurgie, je potřebné předoperační vyšetření, které zabezpečuje praktický lékař. Ten v případě potřeby odešle pacienta na specializované interní, případně další vyšetření. Potřebu a rozsah předoperačního vyšetření stanovuje indikující chirurg.

Je pacient před operací o všem dobře informován? A to i o následném doléčovacím režimu?

Ano, každý pacient je prostřednictvím ambulantního chirurga naší ambulance a následně i operatérem o všem dobře informován, personálem našeho oddělení mu jsou předány ústní i písemné informace o doléčovacím režimu.

Centrum jednodenní a plánované chirurgie je už delší dobu v provozu. Jaká je na tuto metodu léčby odezva pacientů?

Jednodenní chirurgie je ve světě standardní součástí chirurgické péče a je již dlouhodobě prověřen její význam. V případě správných indikací a provedení je šetrná a výhodná především pro pacienty a naše krátkodobé zkušenosti tomu jednoznačně odpovídají. Ohlasy z pohledu operovaných pacientů jsou velice pozitivní.

Pro objednání do Centra jednodenní a plánované chirurgie byla pro urychlení komunikace také zřízena nová informační linka 603 222 281, kde je možné se dozvědět, jaké operační výkony provádíme, co je vše potřeba a zodpovíme případné dotazy. Další informace naleznete také na webové adrese www.nemostrov.cz/centrum-jednodenni-chirurgie/