„Tímto sedmým ročníkem chceme lidem ukázat naši činnost. Není to jen o první pomoci, ale i o organizování pomocných sbírek či o našem ošacovacím středisku," řekla hned úvodem organizátorka Michaela Sládková.

K nahlédnutí a vyzkoušení toho nebylo málo. „Tady vám na figuríně ukážeme první pomoc, zde si můžete nandat opilecké brýle a projít si trať," představuje prostory Sládková. „Při ukázce první pomoci mluvíme i o jednotlivých krocích, které předcházejí samotné předlékařské pomoci. Jak správně volat či uložit pacienta do stabilizované polohy," řekla Sládková.

„Co vás nejvíce překvapilo za dotaz?" ptám se. „Mezi časté dotazy patřilo, jak správně rozevřít výstražný trojúhelník při havárii auta," překvapila mě odpovědí Sládková.

Velmi vyhledávanou pomocí ČČK je i ošacovací středisko. Jeho služeb jen za minulý rok využilo 918 osob. „Vydáváme zde oblečení, které nám lidé darují právě za tímto účelem. Našimi klienty jsou nejčastěji sociálně slabší rodiny. Provoz opět spouštíme od 19. února, a to každou středu od půl jedné do půl čtvrté," uvedla Hermína Kaňková.

Kromě toho nabízí karlovarská pobočka ČČK i kurzy pro dospělé. „Největší zájem asi zaznamenáváme z řad pedagogů, kteří si chtějí připomenout základy první pomoci," vysvětluje Sládková. Pro věrohodnost výuky se používají i realisticky vytvořená zranění. „Základ je slané těsto a medová krev s kakaem," odzbrojují mě Jitka a Šárka a říkají, že snad neexistuje zranění, které by nešlo vytvořit pomocí těsta.

Více jak padesátka příchozích si tak nejen vyzkoušela a osvěžila neodkladnou první pomoc, ale hlavně si domů odnesla cenné informace, které mohou zachránit život.