Prostranství mezi Vřídelní a Tržní kolonádou doplňuje už od minulého léta Sedící čert. Za rok a čtvrt si získala socha řadu příznivců i odpůrců. „Turisté i místní se s ní fotografují, vandalové ji v únoru letošního roku dvakrát za sebou postříkali barvou a děti po ní s oblibou lezou jako po prolézačce," uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Odpůrci o ní tvrdí, že symbolizuje zlo a před krásnou kolonádu se nehodí. Zastánci říkají, že jde o jednu z mála soudobých soch ve veřejném prostoru města a že by jich mělo být víc. „Jako zlo mi spíše přijdou ty nevkusné a předražené stánky a obchody kolem než socha," dodala Karlovaračka Pavlína.

„Plastika Jaroslava Róny je jednou ze dvou soudobých soch v centru města. Druhou je žulový obelisk Pocta Libenskému od Pavla Opočenského, která stojí od roku 2002 před vstupem do Vřídelní kolonády z Divadelního náměstí," doplnil Kopál.

Autor snížil původní cenu ze tří milionů na 2,5 milionu korun bez DPH. „Nejsou to peníze, které někde prohýřím. Je to socha poctivě vyrobená na základě modelu z hlíny a sádry, z něj se vytvoří forma a socha se následně odlévá z ušlechtilého materiálu, bronzu. Váží půl tuny. Ani doprava a instalace tak nebyly zadarmo. Ani opakované čištění od barev a sprejů," doplnil k situaci sám autor.

Přesto nejde o zanedbatelnou částku. „Město se proto rozhodlo uspořádat anketu, ve které chce zjistit, jak sochu vnímá veřejnost. Anketa není referendum, hlasující mohou ale nemusí napsat, proč souhlasí nebo nesouhlasí. Výsledky ankety mají posloužit diskusi při rozhodování orgánů města," dodal mluvčí.

Jak hlasovat:

• vyplněním elektronického lístkuna stránkách www.mmkv.cz

• e-mailem na j.kopal@mmkv.cz

• nebo poštou

obálku nebo lístek označte „ANKETA ČERT":

Magistrát města Karlovy Vary

Odbor kancelář primátora

Moskevská 2035/21

361 20 Karlovy Vary