Poslední případ se stal včera v Karlových Varech. Osobní auto Citroen, které řídil 66letý muž, tam ráno srazilo o pět let mladší ženu, která šla po značeném přechodu.

„Patrně ji přehlédl, ženu převezli do nemocnice," řekl policejní mluvčí Pavel Valenta s tím, že řidič nebyl pod vlivem alkoholu.

Podle něj došlo do letošního října v celém Karlovarském kraji k 34 nehodám, kde byli účastníky chodci. „Je to stejné číslo jako ve stejném období roku 2012," poznamenal Valenta.

Odborníci na dopravu varují, že právě počasí těchto dnů je pro chodce nejnebezpečnější.

„Ranní šero v kombinaci s deštěm je nebezpečné, lidé by měli používat reflexní bezpečnostní prvky," doporučuje policistka Zuzana Týřová.

„Ve statistice dopravních nehod na přechodech a v blízkosti přechodů přibývá dopravních nehod, ne vždy je ale viníkem řidič osobního automobilu," poznamenala Týřová.

„Pro chodce platí stejná pravidla silničního provozu jako pro všechny další účastníky. Přesto se mnohý chodec chová podle mýtů a ne podle pravidel, chodec totiž nemá absolutní přednost na přechodu," upozornila Týřová s tím, že pro chodce by mělo platit známé pravidlo Vidět a být viděn.