Unikající páry jsou podle  odborníků ve vysoké koncentraci škodlivé. „Na každého mohou působit jinak, ale mohou vyvolat bolesti hlavy, u slabších lidí i zvracení," varoval v pátek odpoledne mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Poslední měření, jehož výsledky poskytla krajská hygienická stanice, ukázalo, že koncentrace z předchozích dní byly nízké. Teď se bude čekat na další čísla.

Obyvatelé postižených míst by neměli větrat. „V tomhle vedru to půjde dost těžko. Když ale otevřu okno, nedá se ani spát, tento týden mě ten smrad vzbudil potřetí," stěžuje si Kateřina Drobná z Chodova.

Na místo opět museli včera vyjet hasiči s technikou a odkaliště začali skrápět vodní mlhou. Přijela i výjezdová skupina z Třemošné s chemickou laboratoří.

Odkaliště je na seznamu starých ekologických zátěží. Sokolovská uhelná už jeho podstatnou část zlikvidovala, nicméně jeho zbytek stále trápí Chodov a další obce. „Podle dříve schváleného projektu přijde celková likvidace na 158 milionů korun," uvedl pro Deník Josef Michalský ze Sokolovské uhelné.

Odstranění zátěže má po finanční stránce na svých bedrech stát, který tok peněz zatím pozastavil.

Změnit to chce kromě těžařů i chodovský starosta Josef Hora. Společně připravují dopis pro ministra financí,  kde stav popisují jako havárii, kterou je nutné řešit bezodkladně.

Za únik plynů může patrně extrémně teplé počasí těchto dnů.

Krajští hasiči kvůli celé záležitosti už zřídili i víkendovou speciální telefonní linku. Lidé tam mohou v následujících dnech volat na číslo  950 370 112.

Lidé v Chodově a v okolních obcích mají s podobnými situacemi dlouholeté neblahé zkušenosti.

Ty nevymizely ani poté, kdy tamní firmy investovaly do svých zařízení stamiliony korun.

U Vřesové, tedy  v těsné blízkosti Chodova, se navíc počítá s výstavbou obří spalovny pro celý Karlovarský kraj.

I přes veškerá ujištění, že půjde o bezproblémový a ekologicky čistý provoz, už teď řada lidí kouká na záměr s nedůvěrou. (mák)