Nyní z radnice zaznělo datum 3. listopadu jako definitivní konec výkopových prací i jako termín, kdy lidé projedou Nejdkem, aniž by popojížděli v kolonách u semaforů. Měl by totiž všude ležet nový asfalt.

V rámci tohoto projektu se postupně budovala nová kanalizační potrubí v jednotlivých ulicích a se začátkem letních prázdnin se výkopové práce přesunuly do centra města. Náměstí Karla IV. připomíná pěkných pár týdnů tankodrom, kolabuje doprava, občané jsou naštvaní a otrávení. Nejkrizovější místo, „stopka u koně", postavilo na silnice ve všech směrech semafory a průjezd pro kamiony byl díky nim a bagrům ještě komplikovanější než obvykle.

Radnice nyní provádí kontrolní dny jeden za druhým a podušičkový den vidí jako absolutní deadline, kdy práce v celém Nejdku skutečně skončí. „K dokončení výkopových prací stačí napojit přípojky na náměstí, kde jedou ještě čtyři pracoviště, a pak už úpravy povrchu a pokládka nových asfaltových koberců na silnice," komentoval dokončení prací starosta Nejdku Lubomír Vítek.

Čistírna odpadních vod byla v rámci projektu ke zlepšení vodohospodářské situace ve městě vybudována na Dolní Suché u řeky Rolavy. Svým vznikem ulevila čističce z přádelny vlny, která zastávala funkci čistírny městských odpadních vod více než dvacet let. Přípravná studie a projektová dokumentace vznikly v roce 2007. „Na výstavbu nové čističky byla potřeba tři volební období. V roce 2000 byl schválen zákon, který zohledňoval požadavky Evropské unie na čistění odpadních vod v malých městech. Nejdek se zaregistroval do programu se zájmem o zlepšení vodohospodářské infrastruktury.

Také proto získalo město dotace v celkové výši 330 milionů korun a čistírna odpadních vod se zde mohla postupně vybudovat," řekl starosta Vítek.

Ve zkušebním provozu jela nejdecká čistička celý uplynulý rok. „Splňuje veškeré parametry, a proto jednáme s vodoprávním úřadem o konci zkušebního provozu a začátku oficiálního," doplnil Vítek. Pro samotnou čističku se však touto změnou nic nemění. Již nyní je na ni napojeno zhruba 85 procent obyvatel Nejdku, tedy téměř všichni ti, kteří kanalizaci mají.

Město Nejdek je provozovatelem Vodáren a kanalizací a o provoz čistírny odpadních vod se stará 8 zaměstnanců z tohoto odboru.