Ostrý spor se znovu rozhořel mezi vedením města a opozičními sociálními demokraty.

Tentokrát kvůli schválené studii regulativů výstavby pro historické jádro města. Na této koncepci především Karlovarská občanská alternativa (KOA) a TOP09 dlouhodobě pracovala a studii vzalo na vědomí i karlovarské zastupitelstvo .

Což doslova rozlítilo ČSSD, která nyní ostře kritizuje vedení města, že z Karlových Varů dělá mrtvé město.

„Územní studie prostorových regulativů pro historické jádro města Karlovy Vary" byla schválena proti vůli a vyjádření architektů, stavebníků i odborné veřejnosti. A to pouze o jeden hlas. Karlovarská sociální demokracie s tím nesouhlasí, protože jde proti zájmům občanů jako majitelů nemovitostí v centru města. Veřejně slibujeme, že po komunálních volbách prosadíme změnu tohoto nařízení," uvedl předseda ČSSD Marian Odlevák. A doplnil, že sociální demokracie nemůže souhlasit s tím, že kvůli podstatnému zákazu a omezení rekonstrukce domů a stavebního rozvoje lidé v Karlových Varech nemají práci ve stavebnictví. „Současné vedení radnice reprezentuje extrémistické pojetí své ideologie pravé architektury a kvůli jejich omezenému chápání tvorby nových pracovních míst v Karlových Varech zkrachovalo již několik stavebních firem, které zaměstnávaly karlovarské občany. Souhlasíme s ochranou památkových objektů, na druhou stranu se z Karlových Varů nemůže stát mrtvé město," zdůraznila ČSSD s tím, že tento chaos musí občané ještě do voleb vydrže. „My to pak to změníme," slibuje opoziční ČSSD.

Ostrá reakce

Na tvrdá slova ale magistrát ostře zareagoval.

„Územní studie není nařízení města, ale územně plánovací podklad, odborně zpracovaný, veřejně projednávaný, v několika fázích schvalovaný orgány města a registrovaný Ústavem územního rozvoje. Těžko ho tedy jen tak „zrušit po volbách". Je ostuda, že lokální politik něco takového neví," zdůraznil primátor Petr Kulhánek (KOA).

Studie podle něj nejde proti zájmům občanů, ale naopak chrání podstatu jejich města a umožňuje jeho další stavební i urbanistický rozvoj, ovšem pouze v rozumných mezích. „Komu to může vadit, je otázkou. Strašení podstatným zákazem a omezením rekonstrukcí a stavebního rozvoje se nezakládá na pravdě regulativy stanovují pouze JEDNOZNAČNÉ limity pro stavby v městské památkové zóně," odmítl primátor kritiku. Rekonstrukcí stávajících objektů se podle vedení města regulativy vůbec nedotýkají, pro nástavby, přístavby a novostavby naopak stanovují daleko jasnější pravidla.

„Řečeno laicky nijak nezakazují stavět, jen říkají, že v Karlových Varech neporostou obří paneláky na místě zahrad nebo mezi secesními domy. Jejich přínosem je větší jistota investorů, protože stanovují nejen co se v daném místě nesmí, ale také, co je v něm přípustné," vysvětlil primátor.

Mrtvé město podle názoru vedení magistrátu mohou z Karlových Varů udělat spíš obrovské novotvary, které zahluší jejich historickou podstatu. „Ta je mimo jiné hlavním lákadlem lázeňství a cestovního ruchu. Toto odvětví je největším zaměstnavatelem ve městě, a proto město logicky pracuje na vytváření dobrých podmínek pro jeho budoucnost.

I nám je líto, že krachují stavební firmy. Město skutečně neinvestuje tolik, kolik dříve za poslední čtyři roky jsme nepostavili žádnou KV Arenu za miliardu, mimo jiné proto, že ji stále ještě desítkami milionů ročně splácíme, a další desítky milionů stojí její provoz. Další čtvrtmiliardový výpadek představovalo zastavení ROP Severozápad. O další prostředky město v minulosti přišlo nevýhodnými prodeji městských nemovitostí. Ani za jedno z toho současné vedení města nemohlo, naopak se to snaží napravit. A přes tyto nezaviněné potíže investuje nemálo, s maximálním využitím evropských a jiných dotačních prostředků," doplnil primátor Kulhánek. S dodatkem, že nejen město, ale všichni investoři šetří. Nestaví se silnice, nádraží, investice mnohých soukromých developerů probíhají pomalu nebo byly dokonce pozastaveny. „Říkat tedy, že město může za krach stavebnictví, je velice populistické," uzavřel primátor Kulhánek.