A místo hudby jsme mluvili o současné krizi, ze které chce Žito ukázat bájné Bohemii cestu ven.

Možná je to blázen, možná přehnaný idealista. Změnila se jeho rétorika, pro jadrné výrazy na stranu politiků nejde daleko. Ale v jádru je to pořád ten Dan Landa, kterého znám. Ten, který vám nereaguje na telefony a zprávy, a pak vám dvě hodiny před koncertem zavolá, že rozhovor samozřejmě není problém, ať s ním jako vždy počítám.

Je pořád ten, který má tendence dělat velké věci a zaníceně o nich hovořit a na svou stranu strhnout davy. Daří se mu to, i když s koncem jeho hudební kariéry mu část jeho fanoušků ukázala zdvihnutý prostředníček. Jemu to je ale jedno. Už totiž není Landa. Možná by se hodilo rčení „král je mrtev, ať žije král," jenže Landa není král. Je to šašek a blázen Žito, jak o sobě teď říká.

Daniel Landa

Mluvíme spolu takřka přesně na den po roce. Co se od té doby změnilo?
Změnilo se toho za ten rok opravdu strašně moc.

Můžeš být konkrétnější?
Nechci povídat do médií, nejsem povídálek. To byl Daniel Landa. Teď jsem Žito a ten je na slovo skoupý. Žito říká pouze trefné a kejklovité věci. Tak jak uzná za vhodné.

Je to tedy konec Dana Landy jako hudebníka, opravdu jedeš poslední turné?
V rámci České republiky určitě ne, ale v rámci Daniela Landy jako hudebníka ano. Ještě uvidím, co bude. Pro zahraničí chystám druh hudby vycházející z extrémních výkonů, které budeme demonstrovat na extrémních sportech, a to by se mi v Čechách lidi akorát tak vysmáli. Pokud s tím někdy vyrukuju v České republice, tak to bude až poté, co to přijmou v zahraničí. Ale tady s tím vážně začínat nebudu.

Daniel Landa na svém posledním turné.

Co si pod tou hudbou mám představit?
Bude to koučingová hudba vznikající v rámci stimulace, která dokáže navodit v lidech klid nebo také sílu. Hudba se k tomu hodí jako prostředek. Ale muziku k pobavení už opravdu dělat nehodlám.

Kdy přišlo rozhodnutí, že se Dan Landa přetransformuje v čaroděje Žita?
Musím říct, že se mi ta myšlenka rodila v hlavě už dlouhou dobu, jen jsem lehce tušil, že dráha kouzelníka a hudebníka se protne ve věku 44 let. Je to dlouhá cesta, která ústí. Za můj život se mi spousta věcí vydařila, stejně jako nepovedla. Teď začíná ta část, o které dlouho mluvím, tedy runoví bojovníci a templáři. Je to kejkle, a co si o tom kdo myslí, mi je upřímně jedno. Co dělám, je čistě moje věc a nikomu do toho nic není. Nezajímají mě cizí komentáře, stejně jako průpovídky novinářů. Ať lidi nejsou drzí, protože i novináři se může stát, že když bude hrubý víc, než by byl například v hostinci, můžu se zjevit u jeho dveří a vytahat jej za ucho.

Jak tomu mají podle tebe předejít?
Doporučuji se k sobě chovat přes média tak, jak bychom se k sobě chovali mezi čtyřma očima. Ostré tužky nechť o mně píší cokoliv, ale jen tak, jak bychom si to byli schopni říct. Jinak se opravdu může stát, že někoho vytahám za ucho. A doufám, že mi při tom nezůstane v ruce.

Nedá se tato rétorika považovat za vyhrožování?
To není vyhrožování. Jestli mě někdo bude urážet, tak musí počítat s následky. Když o mně někdo napíše, že jsem hloupý jelimán, tak jej zkrákám z legrace za ucho. Jsem přeci Žito, šašek a blázen. Jako zpěvák Landa bych to udělat nemohl, protože by to z mé strany bylo ješitné a bláznivé. Ale Žito je vrtošivý šašek, který hrubiána za ucho vytahá. Protože hrubý jazyk špatný jest.

Daniel LandaJméno Žito vychází ze staročeských pověstí. Proč sis je zvolil?
Žito tu byl podle pověstí v době, kdy se kradlo, a pomáhal napravovat zlořád. Žito není konec Daniela Landy, ale jeho pokračování. Chci se stát obsahem písní, ze kterých vychází naděje a jsou v ní zakódované hodnoty. A já je chci nabídnout lidem v Bohemii, a nejen zde. Tvrdíme, že současná krize je krizí hodnot. A právě Žito může být agresivnější a obratnější než Landa. Může vzkazovat lumpům nahoře, ať si dají pozor, a že do roka a do dne budeme účtovat. Žito je fakt naštvaný šašek. Landu by za to, co říká, zavřeli, ale já jsem blázen, co cinká rolničkami, a je na ostatních, zda mě budou brát vážně. A za národ říkám: „Byli jsme okradeni, vracejte zlodějové zlodějský, kradaři kradařský."

A když nevrátí?
(Landa se na chvíli odmlčí a pak pokračuje) Neptejte se mě takhle. Napište, že se Žito záhadně usmívá. A rolnička cinká. Žito je blázen, na to nesmíte zapomínat. Neberte mě vážně. (Na chvíli se opět odmlčí a pak s úsměvem pokračuje.) Přešel jsem do vykání a mluvil jsem s tebou jinak úmyslně. Představil jsem si, že jsi nehodný člověk, který této zemi ukradl několik milionů.

Takže bys se mnou mluvil tímto tónem?
Přišel bych za tebou v lásce a nenazýval bych tě zlodějem. Chtěl bych, abys peníze, které jsi ukradl, ale my to tak nenazýváme, vrátil prostřednictvím lidí Bohemii a zachránil ji. Zloděj bude informován, že není zloděj, ale záchrana. Rád totiž vrátí peníze zemi. Moc rád.

Jakým způsobem je má České republice vracet?
Našel jsem si osobnosti z různých odvětví, jako je věda, filozofie nebo sport. Včas jejich jména ohlásím, zatím jim pracovně říkám vládcové bájné Bohemie. Ti lidé jsou dlouhodobě úspěšní a peníze, které získáme, a ty, které se budou vracet, oni investují do rozvoje národa českého, aby země mohla peníze dále generovat. Připravil jsem devatenáctičlenný mozkový trast jako vyšehradskou vládu a je to neuvěřitelný mozkový potenciál. Těm budu sloužit a pomáhat. Peníze si z toho žádné pro sebe nenechám.

A jak se hodláš živit ty?
Budu živ koučinkem. Už k dnešnímu dni mám neuvěřitelné kontrakty. Kdybych měl zisky jako Madonna, což ve výsledku není tak těžká cesta, vydělám víc než třeba sto rodin. S takovými příjmy nemusím zůstávat jen u snění. A když velké peníze mít budu, plánuji je investovat do naší vlasti. Nepotřebuji, aby byly peníze získávány daněmi. Na politiky kašlu, stejně mě daněmi akorát okrádají. Ať se jimi třeba udáví. V zahraničí si vydělám mnohem víc a lidem, kteří je neinvestují do státu, je nehodlám dávat. Češi se budou muset naučit znova obdělávat pole, protože nemáme ani svůj česnek, jablka či trička. Ale ta doba přijde a není daleko. Nejlepší bude chytit se za ruce a s tím nejlepším, co máme, bez ohledu na politiky a další debily, uděláme záchrannou akci nazvanou bájná Bohemie a naučíme zemi znovu žít.