Zařízení na Wärschtlamo totiž zakoupil karlovarský magistrát. „Originální kotlík kupují Lázeňské lesy, v sezoně má sloužit na Linhartu, v zimě ho využije Správa lázeňských parků třeba na adventních trzích a podobně. Zařízení stálo 1 400 eur včetně DPH. Jde o tradiční výrobu z mosazi," vysvětlil náměstek Čestmír Bruštík (ANO).

K vybavení Wärschtlamo patří obdélníkový přenosný Wärschtlakasten z mosazi s grilem na dřevěné uhlí, plechovka hořčice a velký koš s rukojetí na sendviče. V kotli vyhřívá klobásy vodní pára, a ohřívač párků je lidem prodává s chlebem a hořčicí. Obecně platí, že uzeniny jsou prodávány v párech a bez obalu.

Wärschtlamo se obvykle jí venku. Prodejce, v Hofu tak zvaný Wärschtlamänner, je nabízí v historickém centru města. Vzhledem k tomu, že speciálně vyvinuté kotle pro Wärschtlamo jsou zahřívány v páře, a ne ve vodě, je možné kotlík nosit na ramenním popruhu, tudíž je mobilní a s párky tak může cestovat po centru města. Podle ředitele Lázeňských lesů Evžena Krejčího zatím zařízení v provozu není.

„Teprve se připravujeme, vybíráme vhodný typ klobásek a párečků. Musíme vyzkoušet a aplikovat způsob prodeje. Chceme tak zpříjemnit atmosféru návštěvníkům na Linhartu, o zisku tady nelze mluvit," vysvětlil.

Během zimních měsíců pak kromě Správy lázeňských parků využije zřejmě ohřívač párečků i Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád. Tato organizace má s uzeninami už své zkušenosti. Během vánočního adventu přišla s nápadem zpestřit hostům lázeňského města procházky v centru a před Vřídelní kolonádou nechala postavit nejen adventní stánek, ale také koš s otevřeným ohněm, na němž si hosté mohli opéct buřta. Čímž Karlovy Vary získaly novou raritu, protože hosté z Číny tuto pochoutku nikdy nejedli, a Karlovaráci zase zírali, protože v zimě by péct buřty u horkého vřídla napadlo jen málokoho.

Ale všechno chce nápad a tenhle byl skvělý.