Jak bude vypadat zdravotní péče v Karlovarském kraji po 1. březnu, pokud lékaři nestáhnou výpovědi a odejdou?

„Akutní péči zajistíme, toho budeme schopni,“ ujišťuje veřejnost hejtman Josef Novotný (ČSSD). Vedení kraje přesto přiznává, že moc času na přípravu krizového plánu mu nezbývá.

„Do poloviny února musíme vědět, co dělat. Co s dětmi v inkubátorech, co s patologickými novorozenci a s rizikově těhotnými ženami. Pokud lékaři odejdou, od 1. března musíme pracovat s černou variantou. Budeme muset odmítat pacienty, odkládat operace a hospitalizaci některých pacientů zajistit jinde,“ vysvětlil radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD).

Kvůli exodu lékařů se 16. února sejde bezpečnostní rada kraje, aby detailně rozebrala personální krizi v nemocnicích se všemi složkami záchranného systému. „Musíme situaci vyřešit. Stále jde o to, aby nad emocemi vyhrál zdravý rozum. V tomto případě není vítězů, je jen poražených,“ dodal Larva. Na dotaz, proč Karlovarský kraj už neuzavřel memorandum o spolupráci a výpomoci například s fakultní nemocnicí v Plzni, které s tímto zařízením a dalšími zdravotnickými složkami uzavřel už v pondělí Plzeňský kraj, Larva sdělil, že krizový plán je už v hrubých rysech hotový.

Otázku, proč v tak hektické době čerpá generální ředitel KKN Zdeněk Horák dovolenou, ale ponechal bez odpovědi. Že krizový plán existuje a bude se jenom dolaďovat, potvrdil i radní Jaroslav Bradáč. Ten se stále domnívá, že vláda se s lékaři dohodne a situace se uklidní. „Nejde o ideologii, jde o pacienta,“ zdůraznil.