Dni plnému zábavy ale předcházela celoroční práce dětí na plnění úkolů z Ajaxova zápisníku. „Děti se učí základním pravidlům ochrany života, zdraví a majetku, základům pravidel silničního provozu, procvičují si základy slušného chování a vzájemných mezilidských vztahů. Nenásilnou formou her, řešení problémů a postupného učení vstupují pomalu do života dospělých. Za celoroční práci se zápisníkem je pro ně uspořádán právě Den s Ajaxem,“ uvedla mluvčí policie Zdeňka Papežová.

Během sportovního dne se mohly děti seznámit s technikou Policie ČR a městských strážníků. Viděly i výcvik služebních psů.

„Z ukázek techniky a vybavení policistů a strážníků nejvíce děti zaujal vůz dopravní policie určený pro řešení dopravních nehod a vozidlo na odchyt psů s jeho vybavením,“ informovala Papežová. Po ukázkách se děti vrhly na deset stanovišť, kde plnily různé úkoly a ověřovaly si své znalosti, které získaly během roku při práci se Zápisníkem psa Ajaxe.

„Za každý splněný úkol dostaly děti razítko pejska Ajaxe. Kdo splnil všechny úkoly, na toho čekala odměna,“ řekla Papežová. Bonusem sportovního dne bylo, že si děti mohly odnést domů svůj vlastní otisk prstu.

„Projekt Ajaxův zápisník je realizován již od roku 2010 v celém Karlovarském kraji a je určen pro děti na prvním stupni základních a praktických škol,“ dodala Papežová.

Akci na ZŠ Krušnohorská připravili společně preventisté Policie České republiky a strážníci Městské policie v Karlových Varech.

Ilustrační foto.
Foto: Miminka z Karlovarska