„Studené jaro a náhlý skok budou mít na svědomí skutečnost, že rostliny nebudou kvést postupně, ale najednou. Uvolní se tak velké množství pylu a alergenů. Pro lidi, kteří trpí alergií, to bude velmi nepříjemné," upozornil Rudolf Kovařík. Ten už řadu let pracuje jako pozorovatel počasí pro plzeňský hydrometeorologický ústav a také se zajímá o regionální flóru a faunu.

Jako potvrzení nezvyklého jara uvádí příklad, kdy na několika místech Karlovarského kraje vedle sebe rostou sněženky a podběl. „To se prakticky nestává, nejdříve odkvetou sněženky a teprve poté se objeví podběl," popsal Kovařík.

Odborníci už teď poukazují na fakt, že v těchto dnech začala sezona pylu břízy. Jeho výrazně zvýšenou koncentraci očekávají dnes. A k tomu se přidá pyl jasanu.

„Jsem konečně rád, že zima je pryč a oteplilo se, ale tahle zpráva mi kazí náladu. Senná rýma mne trápí celá léta a hlavně v tomto krásném čase mi otravuje život," postěžoval si Ladislav Michalík z Karlových Varů, jenž se alergie přes veškeré léky a terapie nemůže zbavit.

Směsice pylů se má ve vzduchu podle Kovaříka objevit přibližně za tři týdny. „To už pokvete více druhů najednou, což je ten problém," tvrdí Kovařík.

Lékaři radí, aby se nemocní vyhýbali přímému kontaktu s alergeny, nosili sluneční brýle a měli u sebe své léky pro okamžitou úlevu.