„Máme připravený bohatý program, který začne průvodem od nádraží na náměstí, kde se uskuteční hned několik soutěží. Mezi těmi nejzajímavějšími bude například ukázka pumpování vody z kašny za pomoci historické techniky či závody v požárním sportu. Jelikož se poběží po náměstí, tak to s sebou nese běh do kopce a po kostkách, takže to nebude nic jednoduchého," říká starosta Žlutic Václav Slavík, který je zároveň členem hasičského sboru.

Krom toho nepřijdou případní diváci ani o ukázky zásahů, jako je hašení požáru auta či vystříhávání figuranta z vozu. Chybět nebude ani výstava historické, ale i moderní hasičské techniky.

Dobrovolní hasiči dostanou od města dárek v podobě nově rekonstruované zbrojnice. „Tu jsme vysoutěžili za 4,8 milionu korun. Bohužel se nestihne opravit do začátku oslav, ale hotova bude až v září," dodal starosta.

Hasiči ze Žlutic si na nedostatek práce nemohou stěžovat. Jen za minulý rok vyjeli k 71 případům a letos už to stihli patnáctkrát. A který výjezd utkvěl Václavu Slavíkovi nejvíc v paměti? „Byl rok 2010 a vyjel jsem poprvé ve funkci velitele. Bohužel to byla nehoda, při které zemřel kojenec a jeho otec," odpověděl smutně Slavík.