Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje (ZZS KVK) mění výjezdové základny a rozšiřuje setkávací systém lékaře se záchranáři, tak zvané rendez-vous. A to kvůli ekonomickým i personálním důvodům. Jejím největším problémem je málo lékařů.

„Nyní máme 16 kmenových lékařů. Pro provoz plánovaných pěti osobních vozů s lékařem v kraji je ale potřeba 25 lékařů. Nyní spoléháme na přesčasy a pomoc externistů. Do budoucna ale chceme i s tímto počtem záchranářů tak zvaně vykrýt celé území a také vyloučit rizika porušování zákoníku práce. Proto dále budeme rozvíjet systém rendez- vous," uvedl ředitel záchranky Roman Sýkora.

A co se změní? Pokud vyjela v minulosti sanita s lékařem, ten musel s případem až do nemocnice. Přestože to nebylo nutné a pacient nebyl v ohrožení života. Tím ale například na Toužimsku nebyl lékař k dispozici celých 90 minut, protože odjel do Karlových Varů. „V systému rendez-vous se mezi záchranářskými sanitkami pohybuje lékař v rychlém osobním voze a s pacientem je po celou dobu pouze tehdy, když mu jde o život," vysvětlil ředitel Sýkora.

Záchranná služba chce v roce 2014 zavést setkávací systém z Teplé pro Toužim a Mariánské Lázně. „To by ovšem neznamenalo zrušení výjezdové základny v Mariánských Lázních. Obě sanitky na základně v Mariánských Lázních zůstanou, stejně tak v Toužimi. Do Teplé se přesunou jen lékaři. K dispozici tak bude jeden lékař v Teplé místo lékaře v Toužimi a zároveň i v Mariánských Lázních, a navíc nám přibude jedna výjezdová základna. Počet sanit nejenže zůstane zachován, ale přibude lékař v osobním voze," zdůraznil Sýkora. Ke změně by došlo letos na podzim. „S tímto záměrem jsme už seznámili starosty. Věřím, že pochopili jeho výhody," dodal náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

V Toužimi ale zůstávají ostražití. „Se současnou záchrankou jsme velmi spokojeni. Funguje naprosto bez problémů. Byli bychom raději, kdyby lékař u nás zůstal. Určitě o tom budeme diskutovat," uvedl Jiří Schierl, toužimský zastupitel.

Nově by letos na podzim vznikla také výjezdová základna v Jáchymově. Ta by dočasně nahradila ostrovské stanoviště, které podle záchranky funguje v nevyhovujících prostorách. „Uspořili bychom na nájemném půl milionu ročně," uvedl ředitel Sýkora. Podle něj by přemístění základny nemělo vliv na péči o obyvatele Ostrovska a výhodou by byly lépe splnitelné dojezdy záchranky do horských oblastí v zimě. Právě v tomto období je zde úrazů nejvíce. V době dočasného přesunu základny do Jáchymova bude Karlovarský kraj, Ostrov i záchranky spolupracovat na přípravě a realizaci nové a vhodné výjezdové základny blíže Ostrovu.