Dotační úřad, který rozděluje evropské miliony pro Karlovarský a Ústecký kraj, získal nového, ovšem zatím pouze dočasného šéfa.

Výbor Regionální rady, jenž se uplynulý pátek sešel v Chomutově, odvolal ředitele Pavla K. Markvarta, který je ve vazbě kvůli podezření z machinací s dotacemi. Jeho nástupkyní zvolil dosavadní vedoucí finančního oddělení Janu Havlicovou.

„Bylo to v reakci na probíhající policejní vyšetřování . Následně pověřil vedením Úřadu Regionální rady Janu Havlicovou, stávající vedoucí finančního oddělení Úřadu Regionální rady. Jejím zastupováním byl pověřen Michal Kintera, který v rámci úřadu zastává funkci vedoucího oddělení účetnictví a rozpočtu," uvedl Vojtěch Krump, vedoucí oddělení komunikace a publicity Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Doplnil, že zároveň s tím Výbor vyhlásil výběrové řízení na obsazení funkce ředitele Úřadu Regionální rady. Jeho jmenování by následně schvaloval nový Výbor, jehož členové budou jmenování po nadcházejících krajských volbách.

Členové Výboru se seznámili s výsledky jednání Monitorovacího výboru ROP Severozápad. Ten schválil úpravy systému hodnocení projektů. V rámci jeho jednání vyslovili zástupci ministerstev i Evropské komise souhlas s prováděnými změnami.

„Výbor v návaznosti na přednesené informace odsouhlasil ustavení pracovních skupin pro řešení aktuálních problémů a obnovení činnosti operačního programu. Koordinací jejich činnosti bude provádět Radan Večerka, který zasedá v Monitorovacím výboru ROP SZ a který jejich zřízení navrhl," vysvětlil Krump.

Regionální rady se také zabýval problematikou řízení operačního programu po krajských volbách. „Stávajícím členům Výboru říjnovými krajskými volbami končí mandát a noví budou zvoleni až z řad nových krajských zastupitelů. Vybrané kompetence statutárního zástupce proto Výbor na základě doporučení Ministerstva pro místní rozvoj svěřil předsedovi Regionální rady Jaroslavu Komínkovi," konstatoval mluvčí.

Spokojenost? Ano

Podle Leo Steinera, bývalého zaměstnance dotačního úřadu, který jako jeden z mála na chyby v úřadu poukázal, byla přijata rozhodnutí, která dávají naději na faktické řešení krizové situace Regionálního operačního programu Severozápad. „Výsledky jednání Výboru mne mile překvapili a já jsem připraven s paní Havlicovou a panem Večerkou intenzivně spolupracovat na záchraně programu a minimalizaci jeho ztrát," sdělil Leo Steiner z platformy pro záchranu Regionálního operačního programu Severozápad.