Počet zaměstnanců Regionální rady Severozápad se neustále snižuje. Buď je zatýká policie nebo sami odcházejí.

O výpovědi nyní uvažuje Jiří Červinka, vedoucí územního odboru Karlovarského kraje Regionální rady soudržnosti Severozápad. Ten zároveň zastává post zástupce ředitele dotačního úřadu. Jeho nadřízený, ředitel Pavel Markvart ovšem sedí ve vazbě, stejně jako předchozí ředitel Petr Kušnierz. Oba čelí podezření z podvodů při rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Kušnierz už navíc dostal sedm let natvrdo.

„Ano, zvažuji výpověď. Situace na úřadě se bude řešit v příštím týdnu," uvedl Červinka.

Krajští zastupitelé se ve čtvrtek 13. září navíc nedokázali ani shodnout, kdo doplní výbor Regionální rady soudržnosti. Ten tvoří šestnáct zastupitelů, po osmi z každého kraje. Karlovarskou sekci ovšem opustil Tomáš Hybner (LEV 21), ústeckou Pavel Kouda, který je ve vazbě, a další zastupitel.

Kvůli nahrazení Hybnera byli podle hejtmana Novotného osloveni zástupci všech politických klubů, ovšem pouze ALTERNATIVA nominovala Jiřího Kotka a ODS Jana Zborníka. Koalice pro Karlovarský kraj nenominovala nikoho, stejně tak ČSSD a KSČM. Kotek ani Zborník však zvoleni nebyli, proto nyní ve výboru regionální rady usedne zástupce ministerstva pro místní rozvoj.

Kraj navíc reálně společně s Ústeckým přijde o 2,5 miliardy za špatné projekty. Tuto pokutu vyměřila Evropská komise. Podle hejtmana ale kraj stále čeká na rozhodnutí vlády. To má padnout 30. září.

Na kritiku, že kraj do této nelehké situace dostalo jeho současné vedení, tedy ČSSD a KSČM, a navíc nyní nic nedělá a prodlužuje tak hrozbu, že o peníze kraj skutečně přijde, hejtman odpověděl, že se založenýma rukama nesedí a chce hledat řešení.

Podle Radana Večerky, člena monitorovacího výboru, ale jde o čas. „Zajistěme chod dotačního úřadu a navrhněme nové výzvy. Oddělme zrno od plev, předložme ministerstvu pro místní rozvoj projekty, které jsou v pořádku, a konejme. Jinak nevratně přijdeme o 250 milionů, které můžeme z pozastavených projektů převést," apeloval Večerka na krajské zastupitele.