Ačkoliv nájemní smlouva končí letos 1. března, vedení města se dosud nevyjádřilo, zda této firmě smlouvu prodlouží, nebo na tuto činnost vyhlásí výběrové řízení. Firma s tradicí a historií, jež provozuje jediné krematorium v Karlovarském kraji, nejbližší je v Plzni či Opařanech, by skončila takříkajíc na ulici.

Podle primátora Kulhánka (KOA) i náměstka Michala Riška (ČSSD) bude smlouva o nájmu zřejmě prodloužena o jeden rok. Během této doby město posoudí, zda by nebylo vhodnější, kdyby tuto službu provozovalo město jako vlastní činnost. To by pro společnost Fořt a synové, která má krematorium od města v pronájmu od roku 1992, znamenalo zánik a konec podnikání, jemuž se dynastie Fořtů věnuje už desítky let. „My jsme se na další úmysly města ptali už loni v září, ale bez odpovědi. A ani naše osobní návštěva letos v lednu nepřinesla nic konkrétního. Nevíme, na čem jsme, a v ruce nemáme nic. Prostě nám jde jen o to, abychom dostali odpověď. To je přece slušnost," uvedl Jaroslav Fořt. A neskrývá obavy z budoucnosti. S pohřebnictvím začal v Karlových Varech pradědeček Fořtových v roce 1956, pokračoval jeho syn, tedy dědeček, a po meči se v rodině dědilo dále. „Vyprovázet zesnulé na jejich poslední cestě se pro někoho může zdát podivným povoláním. My jsme v tom ale vyrůstali a rodiče nám kladli na srdce, že vždy jde o slušnost a vstřícnost k lidem. Zvlášť v citlivých chvílích, kdy jsou ze ztráty nejbližších zranitelní. Nikdy jsme neměli problémy a s městem jsme dobře spolupracovali," vysvětluje Jaroslav Fořt svůj údiv nad tím, že od města Karlovy Vary stále nepřichází odpověď, zda smlouvy prodlouží, či nikoliv.

Že obavy Fořtových jsou oprávněné, to dosvědčují i informace města. Podanou žádost rodiny o prodloužení pronájmu sice náměstek Riško potvrdil, ale také uvedl, že ten město prodlouží o rok. „Vypsat výběrové řízení už nestihneme. Můžeme jej prodloužit o rok a pak jej buď vypsat znovu, nebo krematorium svěřit do správy městské organizace Správa lázeňských parků. Za sebe mohu říct, že pokud budeme krematorium řešit, tak určitě ne tento rok," uvedl náměstek Riško. Také podle primátora Kulhánka bude Fořtovým smlouva prodloužena o rok a pak město zváží, zda jej nesvěří do gesce své příspěvkové organizace Správa lázeňských parků, která se stará o městské hřbitovy. Zatím ale rada nic nerozhodla a majetková komise napoprvé také ne. A krematorium nezařadila na na své včerejší zasedání. Náměstek Riško ale přislíbil, že komisi tento bod programu připomene. Podle Jana Kopála, mluvčího karlovarského magistrátu, byla nájemní smlouva na krematorium se společností Fořt a synové uzavřena 29. května 1998 a několikrát prodlužována dodatky. „Poslední dodatek číslo 7 prodloužil dobu nájmu do 1. března 2016. Dalším postupem po tomto datu by se měla v nejbližší době zabývat rada města," vysvětlil. Roční nájemné, které město za pronájem krematoria stanovilo, činí 1,8 milionu korun. „Větší investice z poslední doby byla v roce 2012 nová kremační pec za přibližně dva miliony korun. Nájemce financuje provozní opravy a revize a podobně, město jako nájemce hradí opravy a investice do nemovitosti," doplnil mluvčí magistrátu Kopál.