Byla to skutečně jen fáma, nebo na veřejnost z útrob Všeobecné zdravotní pojišťovny unikl přísně tajný dokument? Ať je to jak chce, vzbudil řádný rozruch, až hysterii. A co v něm stálo? Které nemocnice v republice jsou odsouzeny k zániku. Ale ani tento seznam by nevyvolal takové vášně, kdyby… Kdyby v něm údajně nebyly zahrnuty nemocnice v Chebu, Ostrově a Mariánských Lázních. Možná šlo o pracovní verzi, jak by to vypadalo, kdyby právě tyto nemocnice byly uzavřeny. Tedy nic definitivního. Zato poprask, který tento dokument vyvolal, byl opravdový a tak hlasitý, že dolehl až do Prahy.

Všeobecná zdravotní pojišťovna všechny tyto zprávy okamžitě dementovala. „Ke strategii vyjednávání smluvních vztahů s poskytovateli zdravotní péče Správní rada VZP ČR NESCHVÁLILA ŽÁDNÝ materiál, ze kterého by vyplynulo, že VZP bude rušit nějakou nemocnici,“ zdůraznila v reakci na zprávu o rušení nemocnic Anna Veverková, mluvčí VZP.

Lze tomu věřit. Dnes. Ale co zítra? Vždyť ministerstvo zdravotnictví také slíbilo, že lékařům přidá na platech po akci Děkujeme, odcházíme. A co z toho zbylo? Nic. Viděno touto optikou se dnes v resortu zdravotnictví nedá věřit ničemu, nikomu a nikdy. Vlastně ano. Že si připlatíme, zaplatíme a uhradíme. Ihned.