„Otevřením dolu pro veřejnost chceme především ukázat, jak se kdysi dávno v těžkých podmínkách, které si už dnes nedovedeme představit, těžilo. Když jsem se pro myšlenku otevřít štolu před třemi let nadchl a přitom věděl, kolik s tím bude práce, asi bych do toho znovu nešel," řekl starosta Božího Daru Jan Horník.

Práce na otevření unikátní štoly na Zlatém Kopci pro veřejnost trvaly tři roky a spolykaly přibližně deset milionů korun. Předělat se navíc muselo i Božídarské infocentrum, do kterého byl přibrán nový pracovník. Ve hře jsou i další a mnohem ambicióznější plány. Mezi ně patří rozšíření chodeb a navíc také společný zápis hornických památek u nás a v Německu do UNESCA.

„Společně s německou stranou jsme nyní v nominačním vstupu. Po odevzdání 1500 stránek v angličtině nás mile překvapilo, když nám bylo oznámeno, že nemusíme nic doplňovat. Což bylo mimochodem poprvé, kdy bylo toto oznámeno," dodal Horník ke vstupu hornických památek do UNESCA.

Štola by se měla veřejnosti otevřít k prvnímu červnu, pokud by však šlo vše hladce, mohli by první návštěvníci zamířit pod zem už o čtrnáct dní dřív. Lístky začínají od 350 korun a k prohlídce jsou připraveny tři okruhy. Jeden je na hodinu a půl, druhý na dvě a půl hodiny a třetí je připraven pro odborníky a nadšence. Ten trvá celé tři a půl hodiny. „Návštěvník dostane holínky, pláštěnku, helmu a sety. A to proto, že je v některých místech špatně slyšet," ubezpečil Horník návštěvníky, že pro ně bude vše zařízené.

Ve hře je také možnost nabídnout návštěvníkům krušnohorských skiareálů slevu na vstup při předložení skipasů. „Už jsme tuto žádost podali, bohužel nebylo nám vyhověno a peníze tak bez využití putovaly zpět, do Bruselu. Mrzí mě to, ale zkusíme to znovu," dušuje se Horník.

I když podle starosty Božího Daru do realizace vstupovali jako neználkové, krom několika problémů vše zvládli. „Problémem, který bude do týdne vyřešen, je to, že ve štole sídlí netopýr veliký. Proto jsme museli zvětšit průduchy o dvacet centimetrů," prozradil Horník.