Prestižní titul Vesnice roku Karlovarského kraje získal Hájek na Karlovarsku. Spolu se Zlatou stuhou, kterou starosta Vít Hromádko připnul v úterý na obecní prapor, převzal i šek na 160 tisíc korun.

„Určitě najdeme způsob, jak peníze investovat, asi je použijeme na dokončení některé rekonstrukce, popřípadě pro rozjezd plánované stavby in-line dráhy," nastínil starosta, co radnice s finanční cenou udělá.

V Hájku žije přibližně 570 obyvatel. „A stále se tady staví, takže předpokládám, že počet lidí bude narůstat," pochvaluje si Hromádko.

Hájek teď díky ocenění postupuje do celostátního kola. Z Karlovarského kraje však dosud za dobu soutěže nevzešel jediný vítěz. „Doufám, že se to teď změní," věří hejtman Josef Novotný. Podle něj může titul Hájku pomoci se zviditelnit a upozornit na zajímavosti, které mohou například přilákat turisty.

„Žije se nám tu opravdu dobře a je tady skvělá parta lidí. Hájek podle mne vzkvétá, je to třeba vidět na opraveném náměstí," řekla Deníku jedna z obyvatelek Hájku Šárka Prokopová.

V Karlovarském kraji se letos do soutěže přihlásilo 20 obcí. Modrou stuhu za společenský život získala Lomnice na Sokolovsku, Bílou stuhu za činnost mládeže si odvezl Dolní Rychnov, rovněž ze Sokolovska, Zelenou stuhu za péči o zeleň Hranice na Chebsku a Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu Otročín na Karlovarsku.

Martin Polák