S nadsázkou se dá v Karlových Varech říct, že nejbohatšími sportovními juniory jsou hokejisté HC Energie. Na jednoho mládežníka tohoto privátního klubu totiž podle zastupitele Vlastimila Lepíka (KOA) město přispívá téměř dvěma sty tisíci korunami ročně. Klub od města na mládežnický hokej letos, tedy za rok 2012, dohromady inkasoval necelých 25 milionů korun.

A to se některým zastupitelům napříč politickým spektrem velmi nelíbí. „Klub HC Energie, společnost s ručením omezeným, měl v době, kdy dosahoval největší slávy, rozpočet 129 milionů korun. Nyní šetří a je na osmdesáti milionech. Na jednoho člena klubu tak nyní připadá astronomická částka," nesouhlasil s dalším navýšením městských financí Vlastimil Lepík.

Dodal, že navíc zjistil nesrovnalosti v počtu hokejových mládežníků na webu. Ocenil ale hokejovou přípravku a to, že se HC Energie věnuje dětem už od mateřské školy. Učí je bruslit. „Nacházíme se v dlouhotrvající ekonomické krizi. Dotace město krátí všem sportovním klubům, pouze hokeji se přidává," zdůraznil. Pro příští rok zastupitelé hokeji odsouhlasili navýšení dotace od města na šestnáct milionů. Podle primátora Petra Kulhánka (KOA) jde o 2,7 milionu. Dalších 2,3 milionu pak přidá Sokolovská uhelná.

Kritika se na vedení města snesla od zastupitelů především za letošní dotace, které město HC Energii poskytlo. 25 milionů je pro privátní klub podle nich příliš peněz.

„Jde o zneužívání peněz z veřejných prostředků města na soukromý klub pod pláštíkem dotací pro mládežnický hokej. Narušujeme hospodářskou soutěž. Žádám, aby financování hokejové extraligy bylo průhledné a korektní," uvedl zastupitel Jiří Kotek (ALTERNATIVA). Primátor Kulhánek mu oponoval, že dotace jdou pouze do mládežnického hokeje, což je podle zákona přípustné. A znovu zdůraznil, že od města hokejový klub letos obdržel pouze 13,8 milionu. Zbytek, tedy 11,5 milionu, město uhradilo z poplatků z hazardu. Na to se Kotek ohradil, že podle nového zákona i peníze z hazardu projdou městským rozpočtem čili hokeji vše hradí město. Podle Otmara Homolky jiná města dotují prvoligový hokej částkou ne vyšší než deset milionů korun a například Sparta nedostává od Prahy vůbec nic.

Generální manažer HC Energie k rozpočtu klubu na rok 2012 poznamenal: „Oproti minulým letům jsme nežádali nic navíc. Chtěli jsme pouze to, co jsme dostávali z hazardu v minulých letech. Nic víc," řekl Miroslav Vaněk.

Pro příští rok se dotace navýšila o 2,7 milionu. Celkově to tak bude 16 (město) a 11,5 (hazard) milionu. „To je pravda a my za to všem zastupitelům, kteří pro to zvedli ruku, včetně pana primátora Kulhánka, děkujeme. Nejprve jsme jednali o dalších financích se Sokolovskou uhelnou. Pan Štěpánek nám jasně řekl, že klubu pomůže, když se přidá i město. To se nakonec přidalo. Celkově tak bude rozpočet klubu stabilnější o pět milionů. Poděkovat tak musíme i panu Štěpánkovi," přidal.

Jak budou prostředky města použity v rozpočtu klubu? To Miroslav Vaněk ve zkratce vysvětlil. „Až na částku 3 milionů bude vše použito na mládež. Pronájmem ledu v KV Areně počínaje, přes dopravu mládežnických týmů k zápasům a konče třeba nákupem hokejek," dodal.