Mluvilo se například o vývoji daní či problémech poskytovatelů sociálních služeb. „Hejtman Josef Novotný (ČSSD) pozval na schůzku čtveřici kolegů z Poslanecké sněmovny, aby společně s jeho náměstky a radními probrali aktuální témata a dohodli se na dalším prosazování zájmů kraje. V pondělí 2. dubna ale byl ve stanovený čas na určeném místě sám, a to přesto, že ještě v pátek 30. března všichni pozvaní potvrdili účast. Se zpožděním nakonec dorazili Rudolf Chlad (TOP 09) a Pavel Hojda (KSČM), zbylí dva poslanci – Jana Suchá (VV) a Jan Bureš (ODS) – se omluvili pro zaneprázdněnost,“ uvedla Romana Nájemníková, mluvčí Karlovarského kraje.

Hejtman nejprve informoval o programu jednání parlamentního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který bude na konci června zasedat v Karlovarském kraji. „Řeč bude například o problematice předlužení obcí a o pokračování reformy veřejné správy, kdy kraje přebírají činnosti rušených úřadů, na které pak doplácejí ze svých rozpočtů. V rámci dalšího bodu jednání, pokračování programu na zahlazení následků těžby hnědého uhlí, chceme informovat o společném projektu tří krajů, Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského, a v neposlední řadě se chceme zmínit i o problémech v souvislosti se změnami ve vojenském prostoru Doupov,“ uvedl Josef Novotný.

O podporu udržitelnosti projektu Vědeckotechnického parku Karlovarského kraje a snahu o změnu zákona, který značně prodražil odvody za vyjmutí pozemků ze zemědělského půdního fondu, poslance požádal uvolněný krajský zastupitel Tomáš Hybner. Jak připomněl, hejtman na negativní dopad zákona upozorňoval ve Sněmovně už v loňském roce.

Náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky Martin Havel popsal vývoj daňových příjmů krajského rozpočtu v letech 2009 až 2011, kdy došlo k poklesu o zhruba 300 milionů korun.

„Neustále hledáme, kde bychom mohli ušetřit. Třeba v počtu úředníků a jejich platech jsme ale pod celostátním průměrem,“ popsal Martin Havel s tím, že například na služby v oblasti sociální péče letos v kraji chybí okolo 90 milionů korun.

Na to navázal náměstek hejtmana pro tuto oblast Miloslav Čermák. „Někteří poskytovatelé budou nuceni své služby omezit, nebo dokonce skončit. Propuštění pracovníci ale přejdou na úřady práce a budou pobírat sociální dávky, stát tedy stejně neušetří,“ poznamenal Miloslav Čermák.

V oblasti dopravy je v poslední době nejvíce skloňováno zpoplatnění rychlostní silnice R6. „Bohužel se nám nepodařilo zvrátit rozhodnutí ministerstva,“ řekl k tomu náměstek hejtmana Petr Navrátil. „Stejně tak by regionu pomohl i návrh Pavla Hojdy,“ pokračoval, „který se týkal financování dostavby R6 i dalších akcí. Koaliční poslanci ho ale nepodpořili.“

Podle Hojdy nemá poslanec opozice v současné době šanci uspět prakticky se žádným návrhem. „Jsem ve Sněmovně od roku 1998, takto zlé to ale ještě nebylo,“ nastínil Pavel Hojda.

V jiné pozici je koaliční poslanec Rudolf Chlad, podle něhož se dá do některých rozhodnutí zasáhnout, i když už jsou takzvaně v běhu.
„Mám na mysli třeba tolik diskutované sociální služby, kdy jsem schopen jít i proti ministrovi, byť je ze stejné strany,“ dodal poslanec Rudolf Chlad.

O svých oblastech hovořili také radní pro životní prostředí a zemědělství Jaroslav Bradáč a pro kulturu Eva Valjentová. Jaroslav Bradáč zmínil, že obce a kraje zřejmě našly společnou řeč v otázce integrovaných systémů pro nakládání s odpady, bylo by proto dobré, kdyby tuto jednotu podpořili i poslanci. Podle Evy Valjentové, která informovala o žádosti kraje o finance na revitalizaci Císařských lázní, by se mělo vydobýt více peněz na kulturu, aby nedocházelo k tomu, že i letité akce bojují o přežití.