Josefu Novotnému se neodcházelo snadno. Postoj kolegů v ČSSD vnímal jako podraz a kritizoval i to, že mu vlastně nikdo nic předem neřekl. O tom, kdo obsadí uprázdněný post hejtmana, se nyní dohadují krajští koaliční partneři, tedy ČSSD s KSČM.

A jednání zřejmě nebudou jednoduchá. Post hejtmana by totiž velmi ráda získala KSČM, která byla faktickým vítězem krajských voleb. Komunisté by jako hejtmanku nejraději viděli dosavadní krajskou náměstkyni Evu Valjentovou. A ta s nominací souhlasí. ČSSD ale trvá na Jakubu Pánikovi, který je jejím hejtmanským kandidátem.

Kdo tedy Karlovarský kraj do příštích krajských voleb povede, to by mělo být jasné 12. února, kdy zasedá krajské zastupitelstvo. Jenomže koaliční jednání mezi KSČM a ČSSD se prozatím zadrhla. A podle kuloárních informací se obě strany domlouvají zatím zákulisně. Krajská rada neoslabí pouze po odchodu hejtmana Novotného, ale k 11. únoru se funkce náměstka a krajského radního vzdal Petr Navrátil (ČSSD), který zůstává řadovým krajským zastupitelem. Petr Navrátil odchází kvůli pracovnímu vytížení, protože byl jmenován starostou Chebu.