Podle aktuální hydrologické předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu jsou ale průtoky sledovaných toků zatím setrvalé a pohybují se převážně pod dlouhodobým průměrem pro měsíc leden. Podle předpokládaného vývoje by se situace v povodích neměla měnit. Průtoky budou nadále setrvalé a tvorba ledových jevů bude pokračovat. Mohlo by dojít na některých úsecích toku řeky Ohře k takzvaným ledovým povodním? Těmi jsou ohrožena například místa s malým sklonem, kde dojde k hromadění ledu na jezu. „Situace na Ohři se neustále mění. Současné zamrzání není zásadní problém. Téměř každoročně se takto kupí ledová tříšť. Přišla další vlna mrazů a tohle je běžný stav. K ledové povodni může dojít, když není průtok velký a koryta ucpe ledová tříšť," uvedl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

„V ledu často vznikají kanálky, kterými voda odtéká. Pokud nejsou extrémní mrazy, není se čeho bát," doplnil Svejkovský.

Zamrzlá je i hladina „sokolovského moře", tedy koupaliště Michal. To v zimě otvírá své brány pro veřejné bruslení. Avšak i když rtuť teploměru klesala v uplynulých dnech hluboko pod bod mrazu, není bruslení na Michalu bezpečné. „Bruslit na Michalu bohužel nejde. Pod sněhovou dekou je led uchráněn od velkých mrazů a síla ledu dosahuje pouze 4 až 8 cm. Pokusili jsme se vjet traktorem s radlicí na led, abychom odklidili sníh, ale výsledek není dobrý, neboť led u břehu se okamžitě prolomil. Bruslení pro návštěvníky by tak bylo nesmírně riskantní," uvedl jednatel Michalu Karel Kotous.