K té se stát, který jej vlastní, odhodlal až nyní. „Thermal je nepochybně významnou stavbou kulturní a společenské scény Karlových Varů. Aby jí mohl zůstat i nadále a být znovu reprezentativní budovou, začne v tomto jubilejním roce jeho rozsáhlá renovace, a to s plným respektem a s ohledem na zachování architektonického řešení budovy a interiérů,“ uvedla asistentka Lenka Šnajdrová.
Lenka Šnajdrová dodala, že hotel proto navázal spolupráci s významnými architekty, mimo jiné i s Ateliérem Alfa, patřícím rodině Machoninových. Pro zaměstnance má vedení hotelu velmi dobrou zprávu. Thermal nebude při nadcházející renovaci uzavřen a opravy neohrozí ani mezinárodní filmový festival, jehož 52. ročník již klepe na dveře. Jako každoročně bude i tentokrát Thermal významným partnerem festivalu, v jeho prostorech se navíc stejně jako loni bude konat otevírací galavečer, který se ponese v duchu Jamese Bonda.

Celkové odhadované náklady na opravu hotelu bez venkovního bazénu jsou 734 milionů korun. Uvedl to před rokem ministr financí Andrej Babiš (ANO). Právě pod toto ministerstvo hotel spadá. Podle Babiše se do hotelu 40 let téměř neinvestovalo a tomu podle něj odpovídá technický stav budovy.

Management hotelu po nástupu nové generální ředitelky Kláry Dytrychové, která se jeho řízení ujala letos v březnu, začal pracovat na nové strategii, což se pozitivně projevilo na hospodářských výsledcích hotelu. „Díky práci všech zaměstnanců se v porovnání s minulým rokem zvedla od začátku roku obsazenost o více než 20 procent. Stejně tak se za první čtyři měsíce zvýšily meziročně tržby hotelu o 15 milionů korun,” uvedla Dytrychová. Klíčový je podle ní zejména stabilní nárůst počtu hostů z Německa, České republiky a z arabských zemí.

Prognóza celoročních výsledků je tak výrazně vyšší než v minulých letech. Generální ředitelka Klára Dytrychová má v cestovním ruchu a hotelnictví dlouholetou praxi. A stejně jako k hotelu od samého počátku patří mezinárodní filmový festival, provází jej i kontroverzní názory architektů, stavitelů, památkářů a také karlovarských politiků. Ti dokonce začátkem devadesátých let uvažovali o tom, že Thermal zbourají. Návrh neprošel, hotel stojí, ale venkovní bazén, karlovarská kuriozita, je vypuštěn.

JAKÉ MAJÍ KARLOVARŠTÍ symfonici zázemí, není jedno ani Václavu Kubíkovi, členovi iniciativy. Za nejvhodnější sál je mnohými považován ten, který by vznikl v Císařských lázních (na snímku).
Iniciativa Koncertní sál pro Karlovy Vary chce důstojné zázemí pro symfoniky