Leden 2011

Kam bude Karlovarský kraj vozit pacienty, pokud téměř osmdesát lékařů nestáhne výpovědi a z Karlovarské krajské nemocnice odejde? Budou zbylí doktoři personálně ochromených nemocničních oddělení zvládat zdravotní péči o pacienty? To jsou otázky, které muselo řešit vedení Karlovarského kraje hned na začátku roku. V karlovarské nemocnici podalo v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme výpověď 59 lékařů a v chebské 19 doktorů. Situace se vyřešila až na konci února.

Pozorování zatmění Slunce 4. ledna v Karlovarském kraji na mnoha místech zhatilo počasí. Skrz nízkou oblačnost a mlhy se sluneční paprsky nedokázaly prodrat. Ve výše položených oblastech se ale bylo na co dívat. Zatmění začalo krátce po osmé hodině ranní a skončilo několik minut před jedenáctou. V Karlovarském kraji bylo dobře pozorovatelné například z okolí Mnichova u Mariánských Lázní nebo z Toužimska.

Primátor Petr Kulhánek navrhl udělení Čestného občanství města Karlovy Vary Evě Zaoralové, jejíž život a práce jsou v oblasti kultury s Karlovými Vary dlouhodobě úzce spjaty, a to především díky Mezinárodnímu filmovému festivalu Karlovy Vary.

Voda valící se nemilosrdně přes silnice, do domů i na ulice, zasahující hasiči i lidé stavějící z pytlů zábrany. Tak to vypadalo v polovině ledna v téměř celém Karlovarském kraji. Tající sníh v kombinaci s deštěm způsobil obrovské problémy a čeká se také na vyčíslení finančních škod. „Na většině toků byly kulminace během včerejší noci, tedy ze 14. na 15. 1. 2011, na Ohři pod Chebem později,” uvedl Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře.

Bitva o peníze. Jak jinak nazvat výměnu názorů mezi hokejovým klubem HC Energie a karlovarským magistrátem, ke které došlo v druhé polovině ledna? Příčinou všech sporů, které vygradovaly téměř v ultimátum klubu HC Energie, bylo snížení dotace na provoz klubu od města. Klub měl dostat nejen o 1,5 milionu méně, ale také přijít o 3,2 milionu, které měl od bývalého vedení města ústně přislíbeny. A HC Energie protestovala. Hlasitě, důrazně.


Únor 2011

Vietnamci přivítali rok kočky s velkým elánem. Na oslavách v Lidovém domě ve Staré Roli nechybělo tradiční jídlo, vystoupení dětí, tanečníci, rock, zpěv i významní hosté.

Kdysi populární letní kino začíná znovu ožívat. Vedení radnice totiž organizuje jeho úklid a postupnou rekonstrukci. Už začátek prací potvrdil, že v prostorách letního kina je neskutečný nepořádek a posloužilo často i jako doupě bezdomovců nebo narkomanů.

Návrh rozpočtu Karlových Varů na rok 2011 byl schválen v původním znění po debatě, která trvala pět a čtvrt hodiny.

Obrovský hotelový komplex chtěli před několika lety vybudovat ruští podnikatelé z Hornického domu v Jáchymově. Podnikatelský záměr ovšem nevyšel a objekt už několik let chátrá. Soukromá společnost, která ho nyní vlastní, dluží městu přibližně 80 tisíc korun. Kvůli tomuto dluhu nařídil soud na budovu exekuci.

HC Energie v KV Areně zůstává. Karel Holoubek našel kompromisní řešení a HC Energie dohraje sezonu v KV Areně.

Unikátní objekty lázní Kyselka chátrají a jejich majitelé údajně jen přihlížejí. To se snaží změnit Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví, která 14. února spustila petici na záchranu těchto lázní.

Začala první fáze sčítání lidu roznášením informačních letáků.

Dvojnásobný medailista z Vancouveru Lukáš Bauer se stal sportovní osobností roku 2010. Cenu pro sportovní hvězdu Deníku si odnesla cyklistka Věra Ježková, sportovní legendou byl vyhlášen basketbalista Luboš Zahradníček.

Březen 2011

Krajský katastrální úřad v Plzni zamítl odvolání společnosti Lázně III – VESO, s.r.o., a potvrdil rozhodnutí Krajského úřadu Karlovarského kraje o přerušení vkladového řízení společnosti Lázně III Veso do katastru nemovitostí.

Po ukončení unikátní výstavy na Pražském hradě se relikviář svatého Maura, jeden z nejcennějších zlatnických předmětů na území České republiky, vrátil do barokního zámku v Bečově.

Začal soud s matkou z Nejdku, která se pokusila otrávit svou dceru. Své pětileté dítě nechala vypít jedovatou nemrznoucí směs. Děvčátko pak několik hodin trpělo v ukrutných bolestech. Lékařům se je naštěstí podařilo zachránit. Soud ji nakonec poslal na dvacet pět let do vězení. Matka se proti rozsudku na místě odvolala.

Personální čistky na krajských správách Ředitelství silnic a dálnic odnesl dosavadní šéf silnic v Karlovarském kraji Radomil Havrda. Ten byl odvolán a ve funkci jej nahradil Pavel Rödl, bývalý primátor Plzně.

Orchestr musí jít blíž k mladší generaci, říká nový šéfdirigent Karlovarského symfonického orchestru. Na post šéfdirigenta se vrací Francouz Martin Lebel, který už v KSO působil.

Tibor Minca, předseda klubu Věcí veřejných v Karlových Varech, rezignoval na svou funkci. Funkci po něm převzala Kateřina Linhartová.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahoval v Úřadu regionální rady v Ústí nad Labem a na dislokovaném pracovišti na krajském úřadu v Karlových Varech. Právě tento úřad rozděluje evropské dotace pro Ústecký a pro Karlovarský kraj. Ve vazbě skončil ředitel úřadu Petr Kušnierz a několik dalších osob. Soudní jednání začalo na konci prosince.

20. března zemřel Květoslav Kroča, známý karlovarský patriot, kronikář a milovník mezinárodního filmového festivalu.

Začala další krize v koalici K20, která se ujala na konci roku 2010 vlády nad Karlovými Vary. KOA začala tlačit na ALTERNATIVU, aby vyměnila prvního náměstka Jiřího Kotka.