Karlovarský kraj Volební lídři. Kandidují do parlamentních voleb. Stojí na náměstí, rozdávají nám plakáty, z hrdel jim zurčí volební hesla, sliby, nabízejí řešení a skvělou budoucnost. Jsou ale také lidé, kteří mají vlastní rodiny a problémy jako my.

My jsme volebním lídrům proto položili několik otázek:

1) Jaká byla vaše dosavadní kariéra? Která zaměstnání jste vystřídal(a)? Kolik je vám let? Pokud byste ve volbách neuspěl(a), čemu byste se v budoucnu věnoval)a)?

2) Která kniha vám nikdy nechybí na nočním stolu, ke které se rád(a) vracíte?

3) Jaké je vaše oblíbené jídlo a který rádi pohostíte své přátele? Máte recept?

4) Kolik jazyků ovládáte?

5) Sportujete? Jak si jevíce odpočinete a jak relaxujete? Kdy jste naposledy absolvoval lázeňskou péči a kde? Jsme přece jenom krajem lázní…

6) Dokážete si představit, jak bude vypadat Karlovarský kraje za dvacet let? V reálu, ne jaký by měl být podle vás…

Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje

Josef Novotný, lídr ČSSD

1. Po ukončení vysokoškolských studií jsem v letech 1977 1999 pracoval jako učitel a později zástupce ředitele školy. Mezi tím jsem v letech 1983 1987 rovněž působil na odboru investic Hnědouhelných dolů v Sokolově. V letech 1999 2008 jsem byl ředitelem Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov. Poté jsem se stal hejtmanem Karlovarského kraje, tuto funkci zastávám dosud. V roce 2010 jsem byl zvolen poslancem Parlamentu ČR. Kromě toho jsem členem Zastupitelstva města Sokolov. Souběžně s pedagogickou činností jsem trénoval volejbalové národní družstvo kadetů a juniorů.

2. Čtu rád a těch knížek, které leží na mém nočním stolku je víc pravděpodobně by to ale byl historický román, právě teď jsem dočetl Majestát Rudolfa II. od Josefa Svátka.

3. Mým oblíbeným jídlem jsou ryby na všechny způsoby, biftek, ale pochutnám si i na špagetách. Kdybych měl pohostit své přátele, asi bych přípravu pohoštění vložil do rukou zkušenějšího kuchaře, ale rozhodně bych jim nabídl třeba zeleninovou polévku, kterou vařím rád a často. Příprava je velmi jednoduchá. Očistíte a nakrájíte různé druhy kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel apod.), připravíte si jednu až dvě brambory, na olivovém oleji zpěníte cibuli, na ni dáte kořenovou zeleninu a necháte chvíli „zatáhnout", přidáte vodu podle toho, kolik je zeleniny a s kolika lidmi počítáte, povaříte a do hotového vývaru rozmícháte vajíčko.

4. Pasivně ruský a německý jazyk.

5. Sportuji často a rád, dříve jsem hrál aktivně volejbal, teď má přednost kolo a plavání, v zimě běžky. Odpočívám ale i u dobré knihy nebo se procházím v přírodě. Naposledy jsem absolvoval pobyt v lázních v Třeboni po operaci kyčle, kde se na léčbu a rehabilitaci těchto problémů specializují.

6.Obávám se, že za dvacet let budeme v našem kraji nadále usilovat o dostavbu R6, ale to říkám samozřejmě s nadsázkou. Krajina v regionu se promění i v místech, kde dřív probíhala těžba uhlí. Kraj se stane především místem odpočinku a bude ještě vyhledávanějším cílem lázeňských hostů nejen z naší země, ale i z ciziny. Firmy se stále budou věnovat většinou strojírenskému a elektrotechnickému průmyslu.

Z našeho regionu se ale také stane rezervoár pitné vody a bude se dařit outdoorovým aktivitám mezi hojně navštěvované budou patřit areály na Plešivci, Klínovec, na své si tady přijdou lyžaři, běžkaři, vyznavači nordic walking. A samozřejmě budeme zemí zaslíbenou pro cyklisty a vodáky.

Roman Maleček

Roman Maleček, lídr TOP09

1. Moje kariéra jak osobní, tak pracovní byla a doufám, že ještě nějakou dobu bude rozmanitá a zajímavá. Ne, vážně, po studiu jsem se ještě za socialismu stal na chvíli odpůrcem režimu, pomáhal v K.Varech zakládat OF, sportoval, užíval života a pak musel začít i podnikat, což vlastně dělám až dodnes.

Zaměstnání jsem moc nevystřídal, vlastně se dá říci, že pouze přibývala, od r.1993 jsem spoluvlastníkem a jednatelem společnosti Kastos spol. s r.o. (mimo jiné až do dnešního dne jsme ve vedení firmy stále s kolegou Vláďou Smržem prvním Čechem, který sjel osmitisícovku na lyžích). V r. 1997 jsem založil s dalšími baskeťáky nový sportovní klub, který dodnes manažeruji, občas trénuji a ve kterém celkem úspěšně vychováváme basketbalové adeptky od těch nejmenších až po extraligové ženy. No a od r. 2009 po vzniku TOP 09 jsem se vrhnul z důvodu nespokojenosti také do politiky, kde jsem se po volbách v r. 2010 dostal nejdříve jako zastupitel a poté jako radní do vedení města a od r. 2011 také přijal nabídku na vedení KV Areny.

Pokud bych ve volbách do parlamentu neuspěl, rozhodně bych se chtěl dále věnovat svojí firmě, basketbalu a také možnosti dokončit přeměnu a výstavbu sportovního centra KV Areny a možná také začal více užívat života a všech kolem sebe, na kterých mi záleží.

2.Na nočním stolku mi nikdy nechybí rozečtená kniha, i když poslední dobou se k četbě moc nedostávám, a tak se občas musím vracet kapitolami nazpět. Přesto čtu moc rád, napříč všemi žánry, ale pokud bych mohl zmínit jméno alespoň jednoho oblíbeného autora, pak je to Robert Merle. Jeho kniha Malevil mně v juniorském věku doslova učarovala.

3. Jéje, já mám oblíbených jídel, a i když to na mě zatím není vidět (díky bohu), nejvíc miluji klasická česká jídla takové výpečky se zelím a knedlíčkem, zapité studenou plzeňskou dvanáctkou, to je balzám na duši i tělo. Jinak nejsem žádný velký kuchař (na rozdíl od ochutnávače), ale když by bylo nejhůř, asi jsem schopen nabídnout přátelům ze svého umění od pikantního hemenexu, třeba přes sýrové těstoviny až po echtovní gulášek nicméně recept po mně nechtějte, protože to většinou chutná úplně jinak....... Ještě, že máme vždy po ruce šikovné protějšky.

4.No, mimo snad slušné češtiny, trošku anglicky a rusky a ve spojení s rukama a nohama bych se možná dokázal najíst i v Německu prostě žádná velká sláva, kdysi na to nebyla chuť a pak zase čas.

5.Sportuji pořád stále rád, ovšem nyní již také s ohledem na vrzání v kolenou a s dalšími neduhy, které přináší starší střední věk. Přesto se snažím minimálně aspoň dvakrát týdně proběhnout na basketbale, tenisu nebo fotbálku a občas si přidám třeba plavání.

S ohledem na minimum volného času se mimo příležitostného sportu dostanu maximálně tak jedenkrát za měsíc na dřevěnou chaloupku, kde posekám trávu, projedu se na kole nebo zajdu do lesa a totálně vypnu taky moc prima. Ovšem asi největším relaxem je, když vidím svoje nejbližší zdravé a spokojené. Naposledy třeba když se dcera Karolína dostala jako kapitánka do basketbalového reprezentačního týmu kadetek ČR a přivezla si z ME stříbrnou medaili, hned člověk o nějaký ten den omládl.

6.Já doufám a věřím, že jako krásná lázeňská oblast s pořád nádhernou přírodou, která bude nabízet vedle slušného živobytí pro místní i všechny svoje přednosti pro spousty návštěvníků. Pokud bych to viděl jinak, tak bych se do boje za lepší zítřky nepouštěl a přidal se ke stále nabručené části človíčků, ale to se mi zatím nechce, protože život je moc krátký na to, abychom ho jen tak probendili.

Tomáš Hybner

Tomáš Hybner, lídr LEV 21

1.Po zahraniční praxi, kde jsem působil v technických profesích, jsem začal podnikat v Karlových Varech. Vzhledem k touze změnit věci kolem sebe k lepšímu jsem vstoupil do komunální politiky, kde jsem řadu let působil jako náměstek karlovarského primátora. Poté jsem se vrátil zpět k podnikání. V případě, že bych neuspěl ve volbách, tak se budu i nadále věnovat podnikání se zaměřením na cestovní ruch a služby s tím spojené.

2.Oblíbil jsem si několik knih od různých autorů a přiznám se, že mě inspirují životopisy úspěšných osobností. Mezi nejoblíbenější tituly řadím knihu Dravec Mattoni, nebo třeba Tesla portrét mezi maskami od srbského autora Vladimira Pištala.

3.Sním všechno, ale mé nejoblíbenější jídlo je smažený sýr. To navíc zvládnu připravit i sám. Pochutnám si ovšem třeba i na vepřových medailoncích, ale jen na těch od manželky, recept bohužel neznám.

4.Několik let jsem svou profesní dráhu spojil s působením v Německu a německy se bez problémů domluvím. Běžnou konverzaci zvládnu i anglicky a rusky.

5.Sportuji pravidelně již od dětství. Nejraději chodím běhat do lázeňských lesů nebo jezdím na in-line bruslích.

V zimě rád využívám golfové hřiště v Olšových Vratech, kde jsou dobře upraveny běžecké tratě. Každoroční lázeňskou péči si ordinuji sám, když dvakrát do roka po dobu tří týdnů piji naše léčivé prameny.

6.Věřím, že se lidem v našem kraji bude dobře žít, neboť to bude kraj s krásnou přírodou a snad i konečně dálnicí, spojený s Prahou i Plzní.

Další lídři již zítra…